U ovom zatvoru osuđenici se osećaju kao da su na godišnjem odmoru

15.01.2022

17:00

0

Autor: 24sedam

Pronalaze prijatelje, bave se sportom, igraju igrice...

U ovom zatvoru osuđenici se osećaju kao da su na godišnjem odmoru
profimedia-0228480682 - Copyright Profimedia

Norveški zatvor u Haldenu ima oko 250 zatvorenika. Gotovo polovina počinila je teške zločine poput ubistva, a trećina je osuđena za prodaju ili krijumčarenje droge. Ali, kako bi im pošlo za rukom da ih vrate u društvo kao nove ljude, Norvežani su osmislili potpuno drugačiji koncept zatvora.

Oni smatraju da osveta ne daje dobre rezultate te da je rehabilitacija ključna za izgradnju nove lestvice moralnih vrednosti.

Profimedia
 

Zbog izgleda i sadržaja koji nudi Halden se smatra i najhumanijim zatvorom na svetu. Izgrađen je usred šume, a i unutar zidova ima drveća i šumskog voća koje nesmetano raste.

Profimedia
 

Ćelije imaju krevet, mali frižider, policu za knjige, televizor, sto i sopstveno kupatilo s tušem i umivaonikom. Zatvorenicima je na raspolaganju i prodavnica prehrambenih proizvoda pod nazivom “Justisen” (pravda) u kojoj zatvorenici mogu kupiti sve što im je potrebno za kuvanje, bilo da žele sami nešto da pojedu ili da počaste „kolege“.

Tu je i dobro opremljen muzički studio, čiji naziv na engleskom zvuči sjajno (Criminal Records), kao i vrt, soba za molitvu, teretana, biblioteka, prostorija sa računarima, kućica za posete i još mnogo toga.

Profimedia
 

U zatvorskoj školi zatvorenici mogu dobiti odgovarajuće obrazovanje tokom izdržavanja kazne, a u slobodno vreme igraju igrice sa čuvarima, vežbaju jogu, sviraju klavijature ili gitaru...

Tokom dana stražari se često druže s zatvorenicima, bilo na kafi ili na nekom sportu. Mnoga područja nemaju nadzorne kamere, a zatvorenici se u određenoj meri mogu slobodno kretati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike