Narodna verovanja na Mali Božić: Evo šta se obavezno radi na ovaj dan

14.01.2022

09:00

0

Stari kažu da se na današnji dan nikako ne treba svađati jer će vas u protivnom cele godine “terati baksuz”

Narodna verovanja na Mali Božić: Evo šta se obavezno radi na ovaj dan
profimedia-0505035410 - Copyright Profimedia

Danas je Mali Božić, odbnosno slava Svetog Vasilija velikog. Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, ali i sujeverja.

Na Mali Božić 14. januara ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi je glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana.

Prema narodnom verovanju, žene danas treba da spreme vasilicu, obredni hleb Malog Božića.

Vasilica je nazvana po svetom Vasiliju, a negde se ovaj novogodišnji kolač zove maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica… U Pomoravlju i istočnoj Srbiji nazivaju je i vasuljica. Negde predstavlja kolač sreće i u njega se stavlja novac.Profimedia

U nekim krajevima danas se pažljivo gleda u nebo i posmatra vreme. Ako na Novu godinu pada sneg, veruje se da će biti rodna godina.

Stari kažu da se na današnji dan nikako ne treba svađati jer će vas u protivnom cele godine “terati baksuz”. Zato je danas bolje prećutati i oprostiti svaku uvredu.

Profimedia
 

Na jutro Malog Božića običaj u nekim selima je da domaćica uzme sneg i, utrčavši u sobu, baci ga na decu vičući: „Beži vruća, gonite studena!“. Veruje se da se time štite deca od toplote ili groznice. Posle ovoga deca bi skidala sa sebe odela i prebacivala ih preko grana šljiva ili jabuka, kako bi se “očistila od vaši”. Na ovaj dan dolazi i polaznik ili položajnik, a u selima pored Gruže domaćica mu jednom pređom veže teme i donju vilicu, a drugim čelo i zatiljak, da zveri ne bi napale stoku.

Profimedia
 

Ako neko umre u danima između Božića i Malog Božića veruje se da ide pravo u raj. Na ovaj dan se pali božićna sveća i gleda kako će goreti. Ako se sporo pali ili se ugasi, ne piše se dobro kući. Sveća se takođe gasi vinom i komadom hleba. Ako se odmah ne ugasi, čim kap padne na plamen, veruje se da će onaj koji je gasi dugo živeti. Ova sveća se čuva i pali za Zadušnice ili ako nekome u san dođe pokojnik.

U mnogim mestima Vojvodine i danas je običaj da se na raskršićima pale vatre, što, uz čistilačko dejstvo, ima i ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote. Iz istih razloga su u Hercegovini ostatke badnjaka od Božića spaljivali na Mali Božić.

Pixabay
 

Novo leto valja dočekati budan, pa su u noći dolaska Malog Božića mnoge devojke predviđale da li će se te godine i za koga udati. Posebno je zanimljivo gatanje devojaka u Bosni - pre svanuća su, popevši se na tavan, bacale obuću kroz vrata na dvorište, pa ako obuća, kad padne, bude okrenuta od kuće – znak je da će se u tom pravcu i udati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: opanak.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike