Godinama u lancima i katancima! Kako su na brutalan način bili kažnjavani Aboridžini u Zapadnoj Australiji?

11.01.2022

16:30

0

Tokom prethodnih decenija vezivani su lancima za verandu policijske stanice

Godinama u lancima i katancima! Kako su na brutalan način bili kažnjavani Aboridžini u Zapadnoj Australiji?
profimedia-0033849449 - Copyright Profimedia

Mnoge savremene i razvijene države verovatno bi neke periode svoje mračne istorije da mogu izbrisale i na taj način oprale svoju prošlost. Posebno što većina takvih država danas drži svetu lekcije iz demokratije i ljudskih prava.

Ako se osvrnemo na prošlost Australije, mozemo zaključiti da je njihov odnos prema starosedeocima, a mislimo naravno na Aboridžine, bio krajnje nehuman.

Pod izgovorom da njihovo prisustvo u poljima ugrožava razvoj stočarske industije, pripadnici ovog naroda su nasilno zatvarni i to bez izuzetka. Majke, deca, očevi. Policija na konjima ih je hvatala i okivala lancima. Ovi okovi oko vrata su bili teški i preko dva kilograma. Bili su pričvršćeni katancima, ali pre 1905. godine bili su prčvršećni gvozdenim karikama koje da bi se uklonilie morale su se kidati čekićem i dletom dok bi zatvorenik položio glavu na nakovanj.

Ali to nije bilo sve. Posle zarobljavanja bi usledilo proterivanje sa teritorije, pa su tako okovani ponekad hodali i po 400 km. Ova surova praksa robovlasništva trajala je do 1958. godine.

 

 

Međutim, od strane vlasti vezivanje oko vrata se smatralo "najefikasnijim i humanim" načinom sputavanja zatvorenika jer im je "ruke ostavljalo slobodnim".

Međutim, 1905. godine, izveštaj dr Voltera Rota iz kraljevske komisije o stanju domorodaca izložio je Zapadnu Australiju kritikama širom sveta zbog lošeg tretmana Aboridžina. Policijski propisi dozvoljavali su lance oko gležnjeva dok je zatvorenik u zatvoru, ali propisi vezani za vezivanje oko vrata nisu postojali.

 

 

Nakon Rotovog izveštaja, okovi za vrat su zabranjeni. Međutim, kada je gnev javnosti utihnuo, prevladala je praktičnost i oni su - samo godinu dana kasnije, 1906, vraćeni u upotrebu.

U maju 1953. u stanici Moola Bulla, vladinoj stanici u okviru koje se nalazila i škola za aboridžinsku decu, jedanaestogodišnji dečak je izvestio da je učitelj Robert Džonson rekao deci da su se "previše igrali" pa im je stavio okove oko vrata. Deca su sa lancima oko vrata satima stajala, sve dok se jedan od očeva nije pojavio i zahtevao da se lanci uklone. Jedan svedok je otkrio da to nije bio izolovan slučaj, sa okovima je video još tri dečaka, jednog devetogodišnjeg, a druga dva od samo šest godina. Učitelj Džonson je potom smenjen.

 

 

Namera ove kazne bila je jasna - ako se ponašaš loše i ti ćeš, kao i tvoji roditelji, bake i deke, završiti u lancima.

Okovi za vrat su ukinuti krajem 1958. nakon nacionalne i međunarodne osude, posebno od strane sveštenstva i sindikata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike