Konačno smo dotakli Sunce

23.12.2021

06:30

0

Autor: 24sedam

Velika prekretnica za solarnu nauku

Konačno smo dotakli Sunce
profimedia-0400429719 - Copyright Profimedia

Sonda agencije NASA postala je prva koja je „dotakla“ Sunce, a da je to nije uništilo. U pitanju je sonda Parker, koja je stigla do spoljašnjeg sloja Sunčeve atmosfere (korona). Dakle, prvi put u istoriji neka svemirska letelica je dodirnula Sunce.

Sonda se tako našla na više od 10 miliona kilometara od površine Sunca, što je najmanja razdaljina na kojoj se našlo neko telo sa Zemlje.

Profimedia
 

Baš kao što je sletanje na Mesec omogućilo naučnicima da shvate kako je nastao, dodirivanje stvari od kojih je Sunce napravljeno će pomoći naučnicima da otkriju ključne informacije o našoj najbližoj zvezdi i njenom uticaju na Sunčev sistem.

 - Ovo je istorijski trenutak za solarnu nauku i zaista izuzetan podvig, rekao je Thomas Zurbuchen, pomoćnik administratora Uprave za naučne misije u sedištu NASA-e u Vašingtonu. Ne samo da nam ova prekretnica pruža dublji uvid u evoluciju našeg Sunca i njegov uticaj na naš solarni sistem, već nas sve što naučimo o sopstvenoj zvezdi takođe uči više o zvezdama u ostatku univerzuma.

Profimedia
 

Instrumenti koji mogu da izdrže ogromne temperature, a da se ne istope, su prava mala revolucija. Sonda je u Sunčevu koronu ušla tri puta krajem aprila, a jednom se tamo zadržala čak pet sati. Instrumenti su se toliko usijali da su poprimili narandžastu boju, ali se s merenjima nastavilo uprkos tome.

Misija je lansirana još 2018. godine, a cilj joj je da odgonetne kako Sunce „radi“, posebno spoljašnji sloj atmosfere po imenu korona. To bi trebalo da pomogne u razumevanju solarnih vetrova koji utiču i na život na Zemlji, ali i na bezbednost kosmičkih letelica, satelita i astronauta.

Naučnici za sada ne znaju kako da „predvide“ vremenske uslove u svemiru (koji utiču na telekomunikacione i GPS sisteme, te mnogo toga drugog) , a to bi moglo da se promeni zahvaljujući misijama kao što je ova u kojoj učestvuje hrabra Parker sonda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike