Dronovi u službi hitne pomoći: Stižu do pacijenta za minut

02.12.2021

08:00

0

Zahvaljujući brzini od 100 kilometara na čas, oni brzo dolaze do pacijenta i isporučuju defibrilator

Dronovi u službi hitne pomoći: Stižu do pacijenta za minut
Ilustracija - Copyright Pixabay

Dronovi već toliko toga rade: vrše dostavu na kućnu adresu, snimaju iz vazduha, uključeni su u geografska istraživanja, sade šume, gase požare. U Holandiji su došli na ideju kako još mogu da ih iskoriste u cilju očuvanja ljudskih života.

Univerzitet Delft dizajnirao je dron koji će moći da spasi ljude kojima je potrebna hitna pomoć zbog srčanog zastoja. „Dron hitne pomoći“ može da transportuje i isporuči eksterni defibrilator za samo nekoliko sekundi.

Tažak je četiri kilograma i postiže brzinu od 100 kilometara na čas i to je njegova najveća prednost. Na površini od 12 kvadratnih kilometara, dron može da poleti i isporuči defibrilator pacijentu kome je potrebno za manje od jednog minuta.

A to je upravo ključno za život pacijenata u slučaju srčanog zastoja. Često se događa da pomoć, zbog raznih prepreka i zastoja na putu, ne uspe da stigne na vreme. Ali zato dronu hitne pomoći gužve u saobraćaju ne prave problem.

Medicinski uređaj koji dron nosi je potpuno automatski. Sve što treba da se uradi je da se „jastučići“ stave na grudi osobe koje je doživela srčani udar. Može svako da ga koristi, čak i ako nema lekara ili medicinske sestre u blizini.

Cilj ovog projekta je da se stvori „mreža dronova hitne pomoći“ koja bi, udružena sa lokalnim zdravstvenim centrima i uz podršku pružaoca prve pomoći, pokrivala površine od po 12 kvadratnih kilometara.

Na ovaj način, dronovi bi mogli da stignu do svakog pacijenta za manje od minuta i spasu mnoge živote. Prema proračunu Univerziteta Delft, ovaj sistem bi mogao povećati šanse za preživljavanje žrtava srčanog udara i do 80%.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike