Tehnologija u službi kriminala: Kloniranje glasa iskorišćeno za pljačku banke

23.10.2021

12:30

0

Banka u Dubaiju je zahvaljujući lopovima koji vešto barataju sa tehnološkim dostignućima ostala bez 35 miliona dolara

Tehnologija u službi kriminala: Kloniranje glasa iskorišćeno za pljačku banke
Snimanje glasa 1 (1) - Copyright Printscreen/YouTube

Klasične pljačke banki su izgleda otišle u prošlost a sada se sve radi uz pomoć tehnologije a jedna od tehnika je kloniranje glasova.

Pre godinu dana opljačkana je banka u Dubaiju koja je izgubila na desetine miliona evra a sudski dokument je nedavno objavio Forbs.

Menadžer banke je dobio poziv "direktora" koga dobro poznaje i koji mu je rekao da treba obaviti akviziciju tako što će banka odobriti transfer novca u iznosu od 35 miliona dolara. Da bi sve bilo još uverljivije, menadžer je dobio mejlove od direktora i advokata odgovornog za dogovor. 

Sve se činilo u redu tako da je menadžer banke obavio transfer novca. Ali vrlo brzo je usledio šok jer se ispostavilo da se radi o velikoj prevari i krađi novca. Kriminalci su iskoristiti tehnologiju za "kloniranje" glasa direktora kompanije.

Ovo je drugi put da su kriminalci koristili ovaj alat za prevaru i laku zaradu. Prvi incident se dogodio 2019. godine, a kriminalci su tada klonirali glas direktora britanske energetske firme. To je rezultiralo ilegalnim transferom 243.000 dolara mađarskom dobavljaču.

-Audio i vizuelne prevare predstavljaju fascinantan razvoj tehnologije 21. veka. Neverovatno su opasne i predstavljaju ogromnu pretnju za podatke, novac i biznis, izjavio je Džejk Mur, ekspert za sajber bezbednost u kompaniji "ESET".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike