Egipatske vlasti uhapsile robota zbog sumnje na špijunažu

21.10.2021

16:00

0

Umetnički robot Ai-Da zadržan je na granici više od nedelju dana sve dok britanski ambasador nije rešio problem

Egipatske vlasti uhapsile robota zbog sumnje na špijunažu
Profimedia

Prvi ultrarealistični umetnički robot na svetu Ai-Da zamalo je propustio svoju izložbu ove nedelje nakon što je deset dana bio zarobljen na egipatskoj granici.

Naime, granična policija je strahovala da je robot, koji ima kamere u očima i ruke koje koristi za slikanje i crtanje, zapravo tajni špijun.

Ajdan Meler, vlasnik galerije i rukovodilac projekta razvoja Ai-De, navodi da je taj robot napravljen kako bi upozorili svet na opasnost od iskorišćavanja tehnološkog razvoja, odnosno potencijalnog opasog smera u koji bi mogla otići veštačka inteligencija.

Melerova ideja je da Ai-Da podstakne javnost i stručnjake na dublja razmišljanja o tehnologiji i njenom uticaju na svet.

Profimedia
 

Ai-Da je magnet za medije, a njeni radovi izlažu se u galerijama i na posebnim izložbama.

Meler je dogovorio izlaganje tih radova u Egiptu u okviru izložbe "Zauvek je sada", na kojoj izlažu neki od vodećih egipatskih i međunarodnih umetnika. Ali, put do izložbe za robota i Melera bio je prilično stresan.

Egipatske vlasti zadržale su robota, odnosno kako su neki mediji preneli, uhapsili, pod optužbama za špijunažu.

Profimedia
 

Naime, kako je reč o robotu, jasno je da je sastavljen od različitih čipova, a carinicima je bilo sumnjivo što u sebi ima modem i u očima postavljene kamere.

Zbog toga su posumnjali u špijunažu, pa su robot i Meler zadržani pod nadzorom dok se situacija ne reši.

Problem je rešila britanska Ambasada, nakon čega je Ai-Da izašla iz pritvora, što znači da će ipak učestvovati na egipatskoj izložbi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti