Nova usluga u moskovskom metrou: Plaćanje karte prepoznavanjem lica

19.10.2021

14:00

0

Sistem funkcioniše tako što se preko aplikacije fotografija povezuje sa bankovnim računom i metro karticom

Nova usluga u moskovskom metrou: Plaćanje karte prepoznavanjem lica
Moskovski metro (1) - Copyright Printscreen/YouTube

Samo jedan pogled dovoljan je da se plati karta u metrou u Moskvi. Reč je o novoj vrsti usluge, a takav sistem postavljen je na više od 240 stanica širom glavnog grada Rusije. 

Moskovski metro pokrenuo je ono za šta vlasti kažu da je zapravo prva masovna primena sistema plaćanja prepoznavanjem lica. Putnici mogu koristiti ovu metodu plaćanja pod nazivom FacePay tako što putem aplikacije Mosmetro povežu fotografiju, bankovni račun i metro karticu.

Na zvaničnoj internet stranici ruskog ministarstva transporta se navodi da će kamere očitavati samo "biometrijski ključ" putnika, a prikupljene informacije će se čuvati u centrima kojima će pristup imati samo osoblje ministarstva unutrašnjih poslova. 

Moskovsko ministarstvo informacionih tehnologija takođe je garantovalo korisnicima da fotografije smeštene u sistemu neće biti prosleđene policiji.

Ipak, borci za zaštitu privatnosti su zabrinuti zbog rastuće upotreba sistema prepoznavanja lica u Moskvi. Godine 2017. sigurnosnom sistemu koji čini 170.000 kamera dodata je tehnologija prepoznavanja lica, u cilju identifikacije kriminalaca na ulici.

Printscreen/YouTube
 

Aktivisti su tužili ministarstvo tehnologije, u nadi da će sud zabraniti ovu tehnologiju, međutim, sud je bio na strani grada i zaključio je da tehnologija ne krši pravo građana na privatnost.

Ranije ove godine Rojters je objavio da su te kamere korišćene i za identifikaciju demonstranata.

U međuvremenu je Evropski parlament pozvao zakonodavce u EU da zabrane automatsko prepoznavanje lica na javnim mestima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike