Kina zabranjuje video-igre koje promovišu istopolne veze, feminizirane muškarce i iskrivljen moral

04.10.2021

14:00

0

U dokumentu se navodi da se video-igre ne smeju posmatrati kao čista zabava, već moraju propagirati ispravan skup vrednosti

Kina zabranjuje video-igre koje promovišu istopolne veze, feminizirane muškarce i iskrivljen moral
Dečak igra igrice - Copyright Profimedia

Kina bi mogla da zabrani video-igre koje ne podstiču prave vrednosti i pravo razumevanje istorije i kulture zemlje, pokazuje interni dokument u koji su lokalni mediji imali uvid.

Zabrana uključuje prikazivanje feminiziranih muškaraca, promociju istopolnih veza i predstavljanje likova koji nemaju jasno definisan pol.

Dokument na koji se poziva agencija DPA usvojen je na sastanku kineskog saveza za video-igre, koji deluje uz podršku države. U dokument je uvid imao list "South China Morning Post", a informaciju je potvrdilo nekoliko ljudi upoznatih s tim pitanjem.

Profimedia
 

U dokumentu se govori o novim planovima Pekinga da reguliše industriju video-igara, te se tako programerima nude preporuke kako da naprave sadržaj koji će u budućnosti dobiti dozvolu za prodaju.

 - Ako regulatorna tela ne budu mogla odmah da kažu kog je pola lik u igri, on će biti smatran problematičnim i dići će se crvena zastava - kaže se u memorandumu.

Muški likovi koji nose žensku odeću takođe će se smatrati problematičnim.

Peking naglašava i da zapleti u video-igrama ne smeju imati "zamagljene moralne granice", a igračime se ne sme ostaviti da biraju da li će biti dobri ili ne.

Regulatori će posebnu pažnju posvetiti igrama koje "menjaju činjenice ili namerno provociraju kontroverze".

Profimedia
 

Podsećamo da je Kina u avgustu objavila nove propise koji će strogo ograničiti kada i koliko dugo je osobama mlađim od 18 godina dozvoljeno da budu na mreži i igraju video-igre. To je od 1. septembra, kada je ovaj propis stupio na snagu, moguće samo jedan sat dnevno, od osam do 21 sat petkom, subotom, nedeljom i praznicima. Svi igrači se takođe moraju registrovati pod pravim imenom, a kompanijama koje prodaju video-igre strogo je zabranjeno da nude bilo kakve usluge neregistrovanim igračima.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike