Kuća putujuća: "Stela Vita" je dom na četiri točka koji koristi solarnu energiju (VIDEO)

29.09.2021

17:30

0

Solarne ćelije koje se nalaze na krovu omogućavaju prikupljanje energije za kuvanje kafe, gledanje televizije ili punjenje tehničkih aparata

Kuća putujuća: "Stela Vita" je dom na četiri točka koji koristi solarnu energiju (VIDEO)
Profimedia

Grupa studenata i stručnjaka s Tehničkog univerziteta u Ajndhovenu je projektovala futuristički kamper "Stela Vita" na solarni pogon, koji je krenuo na turneju po Evropi.

Na krovu kamping vozila se nalaze solarne ćelije, koje se mogu rasklopiti kako bi sistem prikupio što više sunčeve energije. Prikupljena energija je dovoljna za vožnju, tuširanje, kuvanje kafe, gledanje televizije, punjenje tehničkih aparata…

Vozilo ima litijumske baterije koje mu omogućavaju dužu vožnju. S jednim punjenjem baterija se može preći put od 600 kilometara i postići maksimalna brzina od 120 km/h.

- Ne zovemo ovo vozilo kamperom, nazivamo ga kućom na točkovima, jer je potpuno nezavisno što se tiče snabdevanja energijom. Mislim da smo stvorili nešto novo za održivu budućnost - rekla je Lote van Dasler, članica projekta "Solar Team Eindhoven", koji ima plan da pokrene komercijalnu proizvodnju ovog modela.

Holandski kamper "Stela Vita" se trenutno nalazi na turneji od Ajndhovena do grada Tarife na jugu Španije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi