Plan o izgradnji utopijskog grada sa "novim modelom društva": U pustinji će živeti pet miliona ljudi

09.09.2021

14:00 >> 14:08

0

Grad, za čiju izgradnju je potrebno 400 milijardi dolara, nalaziće se u pustinji i biće potpuno ekološki

Plan o izgradnji utopijskog grada sa "novim modelom društva": U pustinji će živeti pet miliona ljudi
Copyright Profimedia

Bivši izvršni direktor popularnog lanca prodavnica “Valmart” Mark Lor planira da izgradi grad u pustinji koji bi bio potpuno ekološki i otporan na suše i gde bi sve pogodnosti i prateći sadržaji bili udaljeni 15 minuta od svakog doma.

Pročitajte i ovo:

Izgradnja futurističkog eko-metropolisa Telosa Sitija koštaće 400 milijardi dolara i u njemu će moći da živi pet miliona stanovnika.

Lor je grad opisao kao novi model društva, koji bi trebalo da ima “transparentnu” upravu, gde će građani učestvovati u donošenju odluka i raspolaganju budžetom. Zbog toga je dobio ime po grškoj reči za “višu svrhu” – telos.

Tako će “novi model društva” uključivati zajedničko vlasništvo nad zemljom, a grad će biti “najotvoreniji, najpravedniji i najinkluzivniji” na svetu, rekao je Lor.

Urbanisti sada razmatraju lokacije u pustinji Arizone, Ajdaha, Nevade, Jute, Teksasa i Apalača i nadaju će da će uskoro vlastima moći da iznesu konkretne predloge.

Profimedia

Prva faza izgradnje koštaće oko 25 milijardi dolara, a do 2030. u grad bi moglo da se useli prvih 50.000 stanovnika, prenosi “Daily Mail“. Planeri se nadaju da će sredstva za izgradnju grada dobiti iz federalnih i državnih grantova, fondova za razvoj i od privatnih investitora.

U planu je izgradnja spremišta za vodu, farmi i energetski isplativih krovova, a neće biti dozvoljena upotreba vozila koja troše fosilno gorivo. Plan je da se izgradi i soliter, “Ekvitizim tauer”, koji je opisan kao “svetionik grada”. Zgrada će imati skladište vode, aeroponske farme i fotonaponski krov za proizvodnju energije, koji će joj omogućavati da deli i distribuira sve ono što proizvede.

Pročitajte i ovo:

Lor je preduzetnik koji je razvio više popularnih sajtova koje je prodao “Valmartu” pre nego što je postao predsednik i izvršni direktor kompanije 2016. godine. Sa tog mesta je otišao početkom ove godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike