Indijska kompanija koristi zagađen vazduh za proizvodnju pločica

07.01.2021

16:30 >> 01:35

0

Cena pločica je 29 dolara po metru kvadratnom

Indijska kompanija koristi zagađen vazduh za proizvodnju pločica
Copyright Printscreen

Indija je poznata po zagađenim gradovima. Od 30 svetskih gradova u kojima ne može da se diše, 21 se nalazi u Indiji i zbog toga godišnje u

Pročitajte i ovo:
ovoj azijskoj državi umre milion ljudi.

Arhitekta Tejas Sidnal je 2019.godine osnovao kompaniju Karbon Kraft Dizajn i rešio je da bar malo popravi situaciju sa zagađenim vazduhom. I došao je na čudnu ideju: da iskoristi ugljenik iz vazduha za proizvodnju pločica. Time se smanjuje njegov nivo koncentracije u vazduhu i usporava globalno zagrevanje, ocenjuju stručnjaci a prenosi CNN.

Da bi uspeo u toj svojoj nameri Sidnal je počeo saradnju sa kompanijom Graviki Labs koja ugljenik koristi za pravljenje mastila i boja i to ugljenik koji nastaje od izduvnih gasova od automobila i iz industrije. Tokom prerade, oni otklanjaju teške metale i čađ i prečišćeni ugljenik ostaje u obliku praha.

Sada se taj prah meša sa cementom i mramornim otpadom iz kamenoloma i nastaju podne i zidne pločice. Sidnal kaže da svaka pločica sadrži 70% otpadnog materijala. Ali i cena im je znatno viša: kvadratni metar se prodaje po ceni od 29 dolara.

Printscreen

Od ove godine bi trebalo da počne prodaja ovih pločica u Evropi a za sada se zna da je kompanija „Adidas“ svoju prodavnicu u Mumbaju opremila upravo sa pločicama napravljenim od ugljenika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike