Komunikacija sa bližnjima "na onom svetu"? Tehnologija će to uskoro omogućiti!

08.01.2021

18:51 >> 18:52

0

Autor: A. B.

Kao glavni izvor podataka pominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje

Komunikacija sa bližnjima "na onom svetu"? Tehnologija će to uskoro omogućiti!
Copyright Pixabay

Majkrosoft je patentirao revolucionarnu tehnologiju putem koje će ljudi moći da komuniciraju sa virtuelnim osobama, pa čak i sa preminulim dragim osobama.

Iako to što je neka kompanija patentirala određenu tehnologiju ne znači da će ta ista tehnologija ikad videti svetlo dana, patent koji je Majkrosoft registrovao u SAD mogao bi mnogima doneti utehu i olakšati period tugovanja.

Naime, Majkrosoft je patentirao sistem za razmenu poruka kojim upravlja veštačka inteligencija, a kojem je glavni zadatak da imitira neku osobu, na primer preminulog člana porodice ili prijatelja.

Iako na prvi pogled ideja podseća na nešto iz naučno-fantastičnih filmova, činjenica da možete “porazgovarati” s dragom osobom i nakon što ona više nije tu mnogima bi mogla olakšati period tugovanja.

U Majkrosoftu su zamislili da taj servis funkcioniše u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista funkcionisao, potreban mu je pristup velikoj količini privatnih i osetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi veštačka inteligencija prepoznala i naučila da imitira stil kojim je osoba pisala, reči koje je koristila i način na koji se izražavala.

Kao glavni izvor podataka pominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, veštačkoj inteligenciji ne bi trebalo da bude teško da prikupi dovoljno informacija za stvaranje “virtualne” osobe, navodi se u tekstu.

Pročitajte još:

Ipak, kako dodaje Dnevnik, postavlja se pitanje bi li osoba koja je preminula želela da se njen “digitalni život” koristi i posle njene smrti.

Očigledno je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korišćenja, a možda ćemo u budućnosti u testamentu navoditi da želimo da naši najbliži komuniciraju sa nama posle naše smrti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike