Putevi će postati plastični i praviće se od upotrebljenih boca

12.01.2021

18:00 >> 12:21

0

U Los Anđelesu su započeli projekat asfaltiranja kolovoznih traka plastičnim bocama

Putevi će postati plastični i praviće se od upotrebljenih boca
Copyright Pixabay

U Evropskoj uniji se svakodnevno upotrebi 15 miliona plastičnih boca. Prema nekim proračunima, četvoročlana porodica godišnje baci 40 kilograma plastike. Ipak, moramo priznati da su se u Evropi ozbiljno pozabavili tim problemom, pa se većina otpada reciklira. Vraćanje plastičnih boca i konzervi i ponovna upotreba staklene ambalaže sasvim su uobičajeni. Za jednu donesenu bocu u Nemačkoj dobićete 25 centi. Sve više se pronalaze alternativni načini da plastika ne završi na otpadu, u rekama i okeanima, već da se na neki način ponovo upotrebi.

Grad Los Anđeles je počeo probni projekat asfaltiranja ulica recikliranom plastikom. Jedna ulica u ovom gradu već je dobila asfalt od recikliranih plastičnih boca za vodu. Ukoliko sve bude kako treba, ovaj pilot-projekat će se proširiti i na druge ulice.

Pixabay

Bilo je planirano da u martu prošle godine ulica ispred “Diznijeve” koncertne dvorane bude uređena na ovaj način, ali je epidemija virusa korone to odložila. Sada je taj projekat započet u oktobru, na veoma prometnoj ulici kojom saobraća dosta autobusa, što dovodi do brzog trošenja asfalta.

Za jednu kolovoznu traku je upotrebljeno 150.000 plastičnih boca koje bi verovatno završile na nekoj deponiji. Prvim testovi su pokazali da ovakav put može biti od pet do šest puta jači od tradicionalnog asfaltnog puta i da može dva-tri puta duže da traje. Ovim se znatno štede resursi, jer će se uštedeti više od 50 odsto novca koji bi bio uložen u obnovu puteva.

Ovo nije prvi projekat ovakve vrste. U Južnoj Africi su 2019. godine napravili 400 metara puta od odbačenih plastičnih boca za mleko. Prazne boce se zagrevaju na temperaturi od 190 stepeni dok se ne otope, a potom se pomešaju sa aditivima. Ovako napravljeni putevi su izdržljiviji – podnose temperature od +70 do minus 22 stepena.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike