Kina predstavila „supermetak“ – voz koji može da razvije brzinu od 620 km/č (video)

14.01.2021

13:30 >> 11:43

0

Voz će biti pogodan za vakuumski transport

Kina predstavila „supermetak“ – voz koji može da razvije brzinu od 620 km/č (video)
Copyright Printscreen

U kineskoj provinciji Čengdu je predstavljen prototip superbrzog voza koji koristi maglev tehnologiju i koji može da razvije brzinu od 620 kilometara na čas.

Voz koji je već dobio nadimak „supervoz od metka maglev“ debitovao je na svečanosti u gradu Čengdu. U odnosu na Eurostarove vozove, ovaj najnoviji kineski voz može da razvije brzinu od 620 kilometara na čas, pa bi od Londona do Pariza stizao za 47 minuta, prenosi “Dejli mejl”.

Model koji je dugačak 21 metar i koji su razvili u potpunosti kineski stručnjaci koristi visokotemperaturnu superprovodljivu (HTS) maglev tehnologiju, potpuno različitu od niskotemperaturne tehnologije koju koriste Nemačka i Japan u svojim vozovima maglev, kažu stručnjaci sa jugozapadnog univerziteta Đaitong.

Kineski tim tvrdi da je njihova verzija lakša i da ima jednostavniju strukturu. Takođe je jeftiniji za proizvodnju i jednostavniji za rukovanje.

– Zahvaljujući ovoj tehnologiji voz može da pluta bez električne energije i da se pokreće sa samo jednom rukom – kaže profesor Deng Zigang.

Inženjeri smatraju da je ova tehnologija pogodnija za  „vakuumski transport“, kojim bi vozovi prolazili kroz vakuumske cevi brzinom od 1.000 kilometara na sat.

Univerzitet je takođe lansirao eksperimentalni železnički kolosek. Linija, dugačka 165 metara, koristiće se za testiranje prototipa i sličnih tehnologija.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike