Majica koja proizvodi energiju: Vežbate i punite pametni sat

17.03.2021

10:30 >> 15:34

0

Američki naučnici stvorili su mikromrežu” koja apsorbuje i skladišti energiju iz ljudskog tela

Majica koja proizvodi energiju: Vežbate i punite pametni sat
Copyright Pixabay

Sledeći Ajnštajnovu teoriju da je sve energija i to je sve što postoji, američki istraživači sa kalifornijskog univerziteta u San Dijegu napravili su „mikromrežu” koja, kada se ubaci u majicu, telesnu energiju pretvara u korisnu energiju za punjenje malih električnih uređaja.

Američki naučnici su, koristeći nanotehnologiju, stvorili „mikromrežu” koja apsorbuje i skladišti energiju iz ljudskog tela, kroz znoj i pokret.

Uređaj se sastoji od tri dela: ćelije na biogorivo – koju napaja znoj, generatora – uređaja koji se pokreću pokretom, i superkondenzatora – za skladištenje.

Ono što je posebno u vezi sa ovim projektom jeste to što je „mikromreža” toliko tanka i fleksibilna da se može staviti čak i na svilu. U suštini, može se svakodnevno nositi, na običnim majicama.

Pixabay

Džosep Vang, profesor nanoinženjeringa na Univerzitetu u San Dijegu, kaže da su primenjeni isti principi koji se koriste kod obnovljivih izvora energije kao što su vetar i solarna energija:

– Nosiva „mikromreža” integriše uređaje koji lokalno prikupljaju energiju iz različitih delova tela, kao što su znoj i kretanje, a istovremeno sadrže skladište energije.

Majica koju su dizajnirali istraživači iz San Dijega predstavlja vrstu „nosive tehnologije”. Ćelije biogoriva su smeštene u visini grudi i sakupljaju energiju iz znoja. Generatori se nalaze na podlakticama i generišu energiju od njihanja ruku ili trupa, tokom hodanja ili trčanja.

Pixabay

Konačno, superkondenzatori skladište energiju iz ćelije i generatora i preusmeravaju je. Kombinovanjem ova dva sistema za skladištenje, „mikromreža” može da proizvodi energiju i kada nosilac stoji ili dok je u pokretu.

Prvi testovi koje su sproveli istraživači pokazali su da je majica sposobna da uskladišti dovoljno energije za napajanje malih elektronskih uređaja. Tokom 30-minutne sesije, 10 minuta vežbanja na sobnom biciklu ili trčanja i 20 minuta odmora, sistem je uspeo da napuni LCD ručni sat.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike