Prvi usisivač smoga na svetu uklanja štetne čestice i omogućava ljudima da udišu čist vazduh

12.04.2021

14:30 >> 10:41

0

Posebno izrađen za javne parkove, sedam metara visok toranj dizajniran je ne samo da bude funkcionalan, već i da lepo izgleda

Prvi usisivač smoga na svetu uklanja štetne čestice i omogućava ljudima da udišu čist vazduh
Profimedia

Usled sve većeg zagađenja vazduha, koje ozbiljno narušava zdravlje ljudi, aktuelizovan je jedan projekat dizajnera Dana Rosegarda iz 2015. godine, za koji se veruje da može očistiti parkove i gradove od smoga i zagađenog vazduha.

Rosegard je napravio sedam metara visok eko-toranj koji čisti 30.000 kubnih metara vazduha po satu, te oko sebe stvara zonu ultračistog vazduha bez smoga.

Tim stručnjaka koristio je patentiranu jonsku tehnologiju za izgradnju najvećeg usisivača za smog na svetu. Kula bez smoga stvara mehuriće bez smoga, omogućavajući ljudima da besplatno dišu čist vazduh.

Smog Free Tower koristi sličnu tehnologiju kao i pročišćivači vazduha koji se koriste u zatvorenim prostorima, ali je dodatno ojačan za upotrebu na otvorenom. Posebno izrađen za javne parkove, sedam metara visok modularni sistem dizajniran je ne samo da bude funkcionalan, već i da lepo izgleda. Opremljen je i LED diodama koje ga osvetljavaju noću.

Profimedia

Dobre vesti odnose se i na potrošnju neophodne energije za funkcionisanje sistema. Ovaj gigantski usisivač smoga troši otprilike isto električne energije kao i kućni bojler, a pri tome se napaja isključivo zelenom energijom.

Uređaj čisti vazduh tako što usisava smog na vrhu, a zatim ispušta čist vazduh kroz šest otvora ispod. Elektrode koje se u njemu nalaze otpuštaju pozitivne jone u vazduh, a za njih se kače i najsitnije čestice smoga. Zatim negativno naelektrisane elektrode privuku pozitivne jone u toranj, zajedno s česticama prašine. Čestice prašine i smoga se zatim pohranjuju unutar tornja. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, moguće je u potpunosti očistiti vazduh od najsitnijih čestica, piše kickstarter.com.

Dan Rosegard za svoj projekat kaže:

– Prava lepota nije Louis Vuitton ili Ferrari, već čisti vazduh i čista energija.

Danov patent je privukao pažnju svetske javnosti, pa je dizajner do sada dobio oko dvadeset nagrada u celom svetu.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi