Kuća od gline uz pomoć 3D štampača: 645 kvadrata napravljeno za samo 200 sati

16.04.2021

12:30 >> 14:34

0

Kako je glina odličan izolator, ovoj kući nisu potrebni klima uređaji niti peći

Kuća od gline uz pomoć 3D štampača: 645 kvadrata napravljeno za samo 200 sati
Copyright Printscreen/3dWASP

U italijanskom gradu Raveni predstavljena je prva 3D štampana kuća koja je sagrađena od gline i ima spavaću sobu, dnevni boravak i kupatilo. Ova građevina, površine 645 metara kvadratnih, nosi naziv „Tekla“ i delo je kompanije „Mario Kučinela Arhitekts“. Izgrađen je za samo 200 sati mada će proces u budućnosti biti brži.

Printscreen

Džinovski 3D štampači su nedavno korišćeni u Ostinu u Teksasu za izgradnju kuća za beskućnike. Zahvaljujući mašini dugačkoj 33 metra su pravljeni zidovi a italijanski arhitekta je otišao korak dalje i kao građevinski materijal je koristio zemljište, odnosno glinu.

Printscreen

Time je izbegnuta proizvodnja cementa i njen uticaj na životnu sredinu a smanjen je i prevoz jer je korišćena zemlja koja je iskopana na gradilištu.

Printscreen

Proces se odvija tako što se iz iskopane zemlje uklanja kamenje i šljunak a zatim se meša sa vodom i pirinčanom ljuskom u betonskoj mešalici. Tako napravljen materijal je dovoljno čvrst da se formiraju zidovi, koji se uz pomoć štampača istiskuju kroz mlaznice i formiraju se tanki slojevi zidova.

Printscreen

Kuća je napravljena u obliku kupole čime je struktura čvršća a zidovi od gline su odlični izolatori pa klima uređaji i peći nisu potrebne. Na vrhu je svetlarnik zbog čega je kuća ima dovoljno svetlosti. Vrlo je važno što dizajn može da se prilagođava lokalnom tlu i klimi.

Printscreen

-Ideja nije da svuda budu iste kuće, jer mašina može da štampa bilo koju vrstu kuće, kaže Mario Kučineli i dodaje da će u narednom periodu biti urađeno nekoliko testova, kao i da je u planu i izgradnja jedne dvospratnice.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike