Majkrosoft je rešio da se oslobodi svog najomraženijeg proizvoda

21.05.2021

14:00 >> 10:04

0

Explorer ide u penziju a kompanija planira da sve svoje snage usmeri na pretraživač Edge

Majkrosoft je rešio da se oslobodi svog najomraženijeg proizvoda
Copyright Pixabay

Američka kompanija Majkrosoft najavila je da će iduće godine ugasiti svoj Internet pretraživač Explorer i svu svoju pažnju će usmeriti na Edge kome je glavni konkurent Google Chrome.

Internet Explorer pokrenut je 1995. godine i više od deset godina je bio najpopularniji pretraživač koji je često dolazio zajedno u paketu sa operativnim sistemom Windows. Upravo je to bio razlog zašto se Majkrosoft našao na optužničkoj klupi a sud je presudio da je kompanija prekršila propise o konkurenciji.

Pixabay

Majkrosoft se žalio na presudu koju je viši sud potvrdio ali je kompanija i dalje nastavila da instalira Internet Explorer zajedno sa operativnim sistemom Windows, napominje Rojters.

Pre dvadesetak godina njegovu poziciju je ugrozio Chrome kompanije Google a Majkrosoftov pretraživač je postao tema brojnih mimova koji su ismejavali njegovu sporost. Kako bi doskočio konkurenciji, Majkrosoft je 2015. godine uveo pretraživač Edge koji koristi istu tehnologiju kao i Chrome.

Pixabay

U aprilu ove godine Chrome je držao 65% udela u globalnom tržištu pretraživača. Iza njega se nalazi Safari sa 18%, u vlasništvu kompanije Apple. Edge je imao udeo od 3% a Internet Explorer se sveo na sićušni udeo na tržištu kojim je nekad dominirao.

Majkrosoft je sada odluči da sve svoje snage usmeri ka pretraživaču Edge a da Explorer ugasi. Zvanično će biti ukinut 15. juna sledeće godine.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike