Sve spremno za prvo svemirsko putovanje u svemir sa Bezosom, ali su dva putnika i dalje tajna

14.06.2021

09:00 >> 09:46

0

Ime pobednika biće objavljeno u nedeljama nakon aukcije kada će biti objavljen i četvrti, poslednji član posade

Sve spremno za prvo svemirsko putovanje u svemir sa Bezosom, ali su dva putnika i dalje tajna
Copyright Profimedia

Tajanstveni ponuđač platio je astronomskih 28 miliona dolara za mesto u svemirskoj letelici Nju Šepard i priliku da uđe u istoriju pridruživši se vlasniku rakete i osnivaču Amazona Džefu Bezosu na komercijalnom letu u svemir.

To će biti prvi turistički svemirski let kompanije „Blu Oridžin“ predviđen za 20. jul, na godišnjicu sletanja Apola 11 na Mesec.

Profimedia

Licitacije su otvorene na 4,8 miliona dolara, ali su premašile 20 miliona u prvih nekoliko minuta aukcije. Prihod od aukcije biće doniran neprofitnom klubu za budućnost kompanije “Blu Oridžin”, koji podržava decu koja su zainteresovana za buduće STEM karijere, odnosno da pomognu u izmišljanju budućnosti života u svemiru, navode u kompaniji.

Profimedia

Direktor prodaje astronauta i orbitalnih kompanija Ariane Cornell rekla je tokom veb prenosa na aukciji da će prvi putnički let prevoziti četiri osobe, uključujući Bezosa, njegovog brata, pobednika na aukciji i četvrtu osobu koja će biti naknadno objavljena.

Iz kompanije „Blu oridžin“ nisu želeli da objave ko je putnik koji je bio spreman da plati vrtoglavih 28 miliona dolara za mesto na ovom letu, ali se zna da je skoro 7.600 ljudi širom sveta učestvovalo u nadmetanju.  Ime pobednika, kažu, biće objavljeno u nedeljama nakon aukcije kada će biti objavljen četvrti i poslednji član posade.

Profimedia

Prema veb stranici “Blu Oridžin”, kompanija planira da lansira svoje putnike više od 100 km iznad površine Zemlje, omogućavajući im da iskuse mikrogravitaciju. Kapsula sa šest mesta vratiće se na Zemlju pomoću padobrana.

Procenjuje se da će misija trajati oko 11 minuta, što iznosi 2,545 miliona dolara u minutu Ili 42.424 dolara u sekundi.

Profimedia

Bezos, koji je ranije ove godine najavio da odlazi sa mesta izvršnog direktora Amazona da bi više vremena trošio na druge projekte, uključujući “Blu Oridžin”, rekao je da mu je životni san bio letenje u svemir.

“Blu oridžin” je u aprilu uspešno završio 15. probni let rakete “Nju Šepard” za višekratnu upotrebu, pri čemu je kapsula dostigla visinu od 106 kilometara.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike