Vanzemaljci nas posmatraju sa 29 planeta

24.06.2021

17:30 >> 11:48

0

Na ovim planetama su u mogućnosti da prisluškuju radio i televizijske prenose i izvode zaključke o našoj inteligenciji

Vanzemaljci nas posmatraju sa 29 planeta
Pixabay

Naučnici su identifikovali 29 planeta sa kojih bi vanzemaljci mogli da posmatraju Zemlju.

Kako mi želimo da otkrijemo živote na drugim planetama, logično je da možda i neko iz svemira posmatra nas. U novom istraživanju, astronomi su suzili krug obližnjih zvezdanih sistema u kojima bi bilo koji radoznalac bio u dobrom položaju da uoči život na Zemlji.

Istraživači procenjuju da je 29 potencijalno naseljivih planeta u dobrom položaju da budu svedoci tranzita Zemlje i prisluškuju radio i televizijske prenose i izvode zaključke o našoj inteligenciji, piše Gardijan.

Pixabay

Lisa Kalteneger, profesorka astronomije i direktorka Instituta Karl Sagan sa Univerziteta Kornel u Njujorku, rekla je da je jedan od načina na koji se pronalaze planete je da se blokiraju delovi svetlosti zvezde domaćina.

Buduće opservatorije poput svemirskog teleskopa NASA, koji će biti lansiran ove godine, tragaće za znacima života na “egzoplanetama” analizirajući sastav njihove atmosfere.

Pixabay

Da bi utvrdili koji su obližnji zvezdani sistemi u dobrom položaju za posmatranje tranzita Zemljom, Kalteneger i doktor Džeki Fakreti, astrofizičar iz Američkog prirodnjačkog muzeja, posvetili su se katalogu zvezda i njihovom položaju i kretanju Evropske svemirske agencije Gaia.

Odavde su identifikovali 2.034 zvezdanih sistema u roku od 326 svetlosnih godina sa kojih bi se mogao primetiti tranzit Zemlje bilo kada, od pre 5.000 do 5.000 godina u budućnosti.

Pročitajte i ovo:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti