Ko je 82-godišnja žena koja će sa Džefom Bezosom odleteti u svemir?

02.07.2021

17:00 >> 17:35

0

Vejli Fank je šezdeset godina čekala da poleti u svemir i do sada je već dva puta ušla u istoriju

Ko je 82-godišnja žena koja će sa Džefom Bezosom odleteti u svemir?
Copyright Profimedia/Vejli Fank

Vejli Fank, koja ima 82 godine, 20. jula će s Džefom Bezosom poleteti u svemir posredstvom kompanije “Blue Originom” i tako će postati najstarija osoba koja će boraviti u svemiru.

Pored Džefa i njegovog brata Marka Bezosa, kao i milijardera koji je za let platio 28 miliona dolara, Vejli će biti četvrti putnik na prvom letu s ljudskom posadom.

 

Vejli Fank je 1961. godine učestvovala u programu “Žene u svemiru – Merkur 13”. Uprkos uspešno završenoj obuci, program je otkazan i niko od 13 učesnica nije odleteo u svemir:

– Rekli su mi da sam obavila posao bolje i brže od bilo kojeg muškarca – rekla je Fank na snimku koji je objavljen na Instagramu Džefa Bezosa, i dodala da nije očekivala da će jednog dana otići “gore”.

– Niko nije toliko dugo čekao.

Profimedia/Vejli Fank

Kompanija će putnike poslati u kapsuli u svemir i oni će na visini od 100 kilometara iznad Zemljine površine iskusiti mikrogravitaciju. Kapsula će se potom, sa putovanja za koje se očekuje da će trajati oko 10 minuta, na Zemlju vratiti pomoću padobrana.

Vejli Frank je rođena u Novom Meksiku 1939. godine i oduvek je gajila veliku strast prema vazduhoplovstvu. Tokom svoje karijere zabeležila je 19.600 sati leta i naučila oko 3.000 ljudi da leti.

Do sada je već dva puta ušla u istoriju: bila je prva istražiteljka nacionalne vazdušne bezbednosti i prva žena koje je bila inspektor Savezne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) u SAD.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike