Tužba 38 američkih država protiv Gugla

17.12.2020

22:59 >> 22:38

0

Gugl se danas suočio sa trećom velikom tužbom za dva meseca jer je 38 američkih država i teritorija optužilo kompaniju da je zloupotrebila tržišnu moć

Tužba 38 američkih država protiv Gugla
Copyright Pixabay

Gugl se danas suočio sa trećom velikom tužbom za dva meseca jer je 38 američkih država i teritorija optužilo kompaniju da je zloupotrebila tržišnu moć kako bi pokušala da učini svoj pretraživač dominantnim u automobilima, televizorima i zvučnicima kao što je to učinila u telefonima.

Tužba protiv matičnog preduzeća kompanije Alfabet prati godine žalbi da ona i druge velike tehnološke kompanije, uključujući Fejsbuk i Amazon, koriste svoju veliku tržišnu moć da bi pobedile konkurente u potrazi za profitom, prenosi Rojters.

Tužitelji od suda traže da Gugl proglasi krivim za kršenje zakona protiv formiranja trustova i da naredi poništavanja svih sporazuma ili drugog ponašanja za koje smatra da su isključiva. Pomenuta je mogućnost zahteva prodaja imovine, ali bez detalja.

Države nisu zatražile novčane kazne, rekao je državni tužilac Nebraske Dag Piterson.

“Novčane kazne su poput šutiranja gorile u potkolenicu. Srećom imamo lekove koji su mnogo šireg obima “, rekao je Piterson.

U odgovoru na tužbu, Gugl je ponovio svoje stanovište da je konkurencija u pretrazi teška, rekavši da su među njegovim rivalima TripAdvdvajzor i Ekspedia i da su sve promene koje je doneo u korist potrošača.

Države traže da se njihova tužba poveže sa onom koju je Ministarstvo pravde podnelo u oktobru, navodi se u izjavi javnog tužilaštva u Koloradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike