Svet je upoznao robota koji se hrani otpadom iz okeana

11.08.2021

12:30 >> 11:51

0

Autor: A. G.

Veliki je koliko i prosečan putnički kofer

Svet je upoznao robota koji se hrani otpadom iz okeana
Copyright Profimedia

Zaštita životne sredine je uvek aktuelna tema, jer zagađenost, kao sve prisutniji problem modernog doba, ne samo što ostavlja posledice na prirodu, već veoma štetno deluje i na zdravlje ljudi. Poseban problem je otpad koji završava u morima i okeanima i tako uništava floru i faunu. Opšte je poznato da se velika količina mikroplastike taloži na morskom dnu. Najnovija računica otkriva da u okeane svake godine, uglavnom preko reka, uđe od četiri do 12 miliona tona plastičnog otpada.

U pomoć ovih dana stiže i veštačka inteligencija.

Profimedia

Pročitajte još:

Tako bi nova generacija robota “Jellyfishbot” mogla ovaj problem da ublaži, budući da se „hrani“ upravo otpadnim materijama.

Roboti su nastali u kompaniji IADYS, a dizajnirani su tako da uklanjaju otpad iz vode. Već se testiraju u petnaest francuskih luka, uskoro stižu i u druge delove Evrope, a potom i u Aziju.

“Jellyfishbot” može da pluta, a veliki je koliko i prosečan putnički kofer. Otpad sakuplja uz pomoć velike mreže, a može da se uvlači i u uzane prolaze i prostor između brodova.

Pročitajte još:

Otpad se najviše zadržava u brodskim pristaništima, pa su ovakvi „vodeni usisivači“ dragoceni u čišćenju takvih prostora. Na taj način se sprečava da se štetne materije šire dalje, što je važna mera u zaštiti mora i okeana , u kojima godišnje završe velike količine plastike i drugih materijala koji u vodama ostaju godinama, čak i vekovima, piše mashable.com.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike