Uticaj solarnih panela na plate nastavnika: štede na računima i povećavaju plate

19.12.2020

10:30 >> 11:04

0

Nastavnici u gradu Bejtsvilu su dobili između 2 i 3.000 dolara veću platu

Uticaj solarnih panela na plate nastavnika: štede na računima i povećavaju plate
Copyright Pixabay

U Bejtsvilu, gradiću u državi Arkanzas, koji je samo 27 km udaljen od najveće elektrane na ugalj u državi, solarni sistem u lokalnoj srednjoj školi ne samo da doprinosi zaštiti životne sredine, već utiče i na plate nastavnika.

Pročitajte i ovo:

Pre samo tri godine kompanija Integriti je sprovela energetski pregled škola u ovom gradu koje pohađa ukupno 3.200 učenika. Tom prilikom je otkriveno da su godišnji računi za komunalne usluge premašili 600.000 američkih dolara. Svake godine oni su bili u deficitu za 250.000 dolara. I to je bila loša vest jer sa većim troškovima škole nisu u mogućnosti da zadrže talentovane nastavnike.

Dobra vest je bila da bi škole mogle poprilično da uštede ukoliko bi se srednja škola opremila sa više od 1.400 solarnih panela koji bi napajali sve objekte potrebnom električnom energijom za svetla, grejanje i hlađenje.

Nadležnima se ta ideja odmah dopala i odmah su došli na ideju da deo tog novca upotrebe za plate nastavnika jer je prosečna starost stanovništva u Bejtsvilu oko 60 godina. Na taj način bi privoleli nastavnike da ostanu u njihovom okrugu a samim tim će ostati i učenici.

Pixabay

Zahvaljujući ovom projektu, potrošnja energije okruga se od 2017.godine smanjila za 1,6 miliona kilovata i za tri godine se dovoljno uštedelo pa je veliki deo novca otišao za plate – u proseku između 2 i 3.000 dolara po nastavniku. Okrug ne samo da više nije bio u deficitu već je imao i viška novca što je iskorišćeno na mnogo bolji način. Jer što su nastavnici zadovoljniji i više motivisani za rad sa učenicima, to su i njihovi rezultati bolji a škola je bolje rangirana na državnom nivou.

U SAD oko 7.300 škola, sa 5,3  miliona učenika, koristi solarnu energiju kako bi se uštedelo na komunalnim uslugama i kako bi se učenici upoznali sa mogućnostima korišćenje obnovljivih izvora energije. Od 2019. godine projekat se brže razvija jer su se uključile državne i lokalne samouprave: 28 država i okrug Kolumbija podstiču kompanije da snose početne troškove postavljanja solarnih panela i infrastrukture na školskom terenu.

Procenjuje se da bi, ukoliko bi svaka američka državna škola koristila pun kapacitet solarne energije, obrazovni sistem bi mogao da doprinese smanjenju emisija štetnih gasova koji bi bilo ekvivalentan zatvaranju 18 elektrana na ugalj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike