Persefon je budućnost turizma: Ne ide na pauzu i govori 33 jezika

23.08.2021

15:30 >> 15:48

0

To je prvi robot u ulozi vodiča koji radi na nekom turističkom lokalitetu

Persefon je budućnost turizma: Ne ide na pauzu i govori 33 jezika
Copyright Printscreen

Pećina Alstrati u severnoj Grčkoj godinama nudi vođene ture kroz ogromne podzemne prostorije i prolaze. Ali tek kad je uprava pećine dobila novog člana svog tima ljudi su počeli da dolaze u većem broju.

Pročitajte i ovo:

Persefon je dobio ime po grčkoj boginji podzemlja. On dočekuje posetioce na ulasku i tokom ture im opisuje lepote i posebnosti pećine i edukuje ih o njenom nastanku. Čak može da odgovara i na postavljena pitanja. I to sve na 33 različita jezika. Nikad mu nije hladno, ne traži pauzu, a nije mu ni problem da stalno boravi u podzemlju jer je to prvi robot takve vrste koji radi kao vodič na nekom turističkom lokalitetu.

Čitav projekat finansirala je Nacionalna zadužbina za tehnologiju i istraživanje u Grčkoj sa gotovo 120.000 evra.

Kako je izjavio upravnik pećine Alistrati, Nikos Kartalis, Persefon je zaslužan za velik porast broja posetilaca u odnosu na proteklu godinu, i to za čak 70 odsto. Najviše mu se raduju deca, koja žele sa njim da razgovaraju, slikaju se ili rukuju, a tome ne mogu odoleti ni odrasli.

Pročitajte i ovo:

Persefon se kroz pećinu kreće po specijalno napravljenoj stazi i posebno se u mraku ističe svojom belom bojom. Nekima je jedini problem to što se sporo kreće, dok drugi baš uživaju u laganoj šetnji sa njim.

Zasada Persefon vodi ture kroz tri od osam stanica u pećini, a u upravi se nadaju da bi, ukoliko bi se ubrzao, mogao da vodi i drugih pet stanica, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike