Novo zastrašujuće rusko oružje

20.09.2020

09:46 >> 09:48

0

Autor: A.G.

Povlačenje Amerike iz antibalističkog sporazuma iz 1972. godine nateralo je Rusiju da razvije napredne hipersonične sisteme i sada ima oružje koje niko nema

Novo zastrašujuće rusko oružje
Copyright profimedia

Američko povlačenje iz sporazuma, predstavljalo je pretnju ruskoj bezbednosti i dovelo do podredjenosti ruskih nuklearnih sistema. To je nateralo Moskvu na razvoj hipersoničnih projektila koji će održati balans sa najvećim protivnikom, Vašingtonom. Pošto više nisu bile obavezne sporazumom, Sjedinjene Američke Države razmestile su u blizni ruske granice protivraketni štit. Moskva nije mogla da ne reaguje na novu pretnju. Rusija je morala dostići svog protivnika na svim poljima, uključujući nuklerano oružje, strateške bombardere i balističke interkontinentalne projektile. Rusija tvrdi da je prva izbacila hipersonično oružje, a glavnu ulogu u razvoju takvog oružja imao je ruski inženjer Gerbert  Jefremov. Prvi put u modernoj istoriji, Rusija ima najsavremenije oružje u odnosu na protivnike – izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pored testiranog sistema Avangard, u izradi su i rakete Kindžal i protivbrodske Cirkon. Uz to, ruska vojna industrija razvija i raketu presretača hipersonične municije. Kao deo tog programa, nedavno je izbačena radarska stanica dizajnirana za praćenje preko hiljadu hipersoničnih ciljeva.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: rt.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike