Naučnica iz Kalifornije kroti ugljen-dioksid

21.09.2020

11:00 >> 11:20

0

Uz pomoć sunčeve energije dobijaju se gorivo, plastika, lekovi i nameštaj

Naučnica iz Kalifornije kroti ugljen-dioksid
Copyright Pixabay
Tim istraživača pod vođstvom profesorke Šame Šarad osmislio je metodu razbijanja ugljen-dioksida i pretvaranja štetnih gasova u korisne materijale poput goriva ili potrošačkih proizvoda. Ovaj proces zahteva ogromnu količinu energije, pa im je Sunce u tome saveznik.

Šama Šarad, zvana Interfejs Vumen, i njen tim istraživača s Tehničke škole Viterbi pri Univerzitetu Južne Kalifornije pokazali su da ultraljubičasto (UV) svetlo može biti vrlo delotvorno u pobuđivanju organskih molekula, oligofenilena.

Nakon izlaganja UV zračenju oligofenilen postaje negativno nabijeni anjon i lako prenosi elektrone u najbliži molekul, poput ugljen-dioksida. Time ugljen-dioksid postaje reaktivan, može se redukovati i pretvoriti u stvari poput plastike, lekova ili čak nameštaja.

Pixabay

– Količinu ugljen-dioksid, koji je veoma stabilan, teško je smanjiti, zbog čega desetinama godina živi u atomosferi – kaže profesorka Šarad koja vodi projekat u čijem radu učestvuju i njeni studenti.

Rastuća koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi jedno je od najbitnijih pitanja koje čovečanstvo mora da reši kako bi se izbegla klimatska katastrofa. Od početka industrijske revolucije, ljudi su povećali količinu emisije ugljen-dioksida u atmosferu za 45 odsto. Kao rezultat toga, prosečna globalna temperatura sada je za dva stepena viša nego u predindustrijskoj eri. Zahvaljujući efektu staklene bašte, sunčeva energija ostaje zarobljena u astmosferi i na taj način se Zemlja zagreva.

Nekoliko istraživačkih timova pokušava da pronađe metod pretvaranja ugljen-dioksida u goriva ili sirovine na bazi ugljenika za potrošačke proizvode. Postupak se tradicionalno koristi toplotom ili električnom energijom sa katalizatorom kako bi se  ubrzalo pretvaranje ugljen-dioksida u odgovarajuće proizvode. Često su te metode energetski intenzivne, što nije idealan postupak ako je cilj smanjenje štetnog uticaja na okolinu. Ali korišćenje sunčeve svetlosti je energetski održivo.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tportal.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike