Da li će scene iz naučnofantastičnih filmova uskoro postati stvarnost?

28.09.2020

13:00 >> 09:42

0

Lebdeći automobil još je u fazi razvoja i nejasno je kada će biti dostupan na tržištu

Da li će scene iz naučnofantastičnih filmova uskoro postati stvarnost?
Copyright Pixabay

Kineski proizvođač električnih automobila Xpeng otkrio je da radi na letećem modelu vozila i prikazao prototip vozila na salonu automobila u Pekingu – najvećem međunarodnom događaju od početka pandemije.

Leteći automobil nalik je bespilotnoj letelici i nosi naziv Kiwigogo. Opremljen je sa osam turboventilatora i može prevesti dva putnika na nadmorskoj visini između pet i 25 metara, navodi Xpeng.

Međutim, lebdeći automobil  još je u fazi razvoja i nejasno je kada će biti dostupan na tržištu. I drugi proizvođači automobila, poput “Tojote” i Volvo-Džila”, takođe rade na sličnoj tehnologiji, dok “Dženeral motors” navodno razmatra tržište vazdušnih taksija.

Nije precizirano koliko će kineski proizvođač potrošiti na razvoj tehnologije, ali je jasno da želi da izvrši procene  za mobilnost kroz vazdušni prostor pre nego što značajno proširi ulaganja. Xpeng je stekao ogromna sredstva za istraživanje i razvoj nakon što je kompanija održala uspešan IPO na njujorškoj berzi, što joj je pomoglo da prikupi oko milijardu i po dolara.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: rt.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike