Ko će biti prva žena na Mesecu?

28.09.2020

16:00 >> 18:55

0

Autor: S.Kalaba

U konkurenciji je 17 žena, najveće šanse daju se Kristini Koh

Ko će biti prva žena na Mesecu?
Copyright Pixabay

Američka svemirska agencija (NASA) donela je plan težak 28 milijardi dolara za povratak astronauta na Mesec do 2024. godine. Kao deo programa nazvanog Artemis, NASA će poslati na Mesec prvu astronautkinju. Astronauti će putovati u letilici Orion koja će biti lansirana snažnom raketom nazvanom SLS (Space Launch System).

U sklopu programa Apolo, na Mesecu je, od 1969. do 1972. godine, boravilo 12 astronauta, ali među njima nije bila nijedna žena jer u to doba NASA nije primala astronautkinje. Od 556 ljudi koji su boravili u svemiru, njih 65 bile su žene, uključujući 40 Amerikanki. Ali, sada NASA želi da pošalje ženu na Mesec.

Profimedia

Ko su favoriti među astronautkinjama?

U medijima se dosad spekulisalo o tri astronautkinje koje su u ranim četrdesetim godinama i idealan su spoj mladosti i iskustva: An Meklein, Kristina Koh i Džesika Meir. Najveće šanše daju se Kristini Koh koju je magazin Tajm proglasio jednom od 100 najuticajnijih osoba 2020.godine.

Kristina je diplomirala elektrotehniku a nekoliko godina je radila u američkim naučnim bazama na Grenlandu, Antarktiku i Aljasci. U NASA-u je primljena 2013. godine, a 2015. godine završila je obuku za astronautkinju. U svemiru je ukupno provela 328 dana, što je čini rekorderkom među astronutkinjama.

Profimedia

Ko je bila prva žena u svemiru?

Ruska kosmonautkinja Valentina Tereškova, lansirana je 16. juna 1963. godine u svemirskom brodu Vostok 6. Tokom svoje misije, koja je trajala dva dana, 22 sata i 50 minuta, Tereškova je 48 puta obletela oko Zemlje. Njen let u svemir ušao je u legendu, ali je tek mnogo godina nakon toga priznala da joj skafander nije bio dobar i da je u svemiru povraćala, a pri sletanju je upala u jezero.

Valentina Tereškova rasla je u skromnoj radničkoj porodici, bez oca, koji je poginuo u Drugom svetskom ratu. Rano je morala da napusti školu i zaposli se kao radnica u tekstilnoj industriji. U slobodno vreme se bavila padobranstvom. Sovjetskom svemirskom centru u Moskvi poslala je pismo da želi da učestvuje u svemirskom programu. Između 400 prijavljenih, izabrana je u program s još četiri devojke, a nakon rigoroznih treninga upravo je Valentina Tereškova izabrana da bude prva žena u svemiru. Valentina Tereškova je posle diplomirala i doktorirala i radila kao inženjerka u svemirskoj industriji.

Pixabay

Ko je bila prva Amerikanka u svemiru?

Sali Rid (1951-2012.) poletela je u svemir kao članica posade spejs šatl Čelendžer 18. juna 1983. godine. Tada je kao 32-godišnjakinja bila ne samo prva Amerikanka nego i najmlađi NASA astronuat u svemiru.

Sali Rid potiče iz porodice kalifornijskih intelektualaca. Od ranog detinjstva pokazivala je interes za metematiku, prirodne nauke i tenis. Odustala je od sportske karijere pa je na Stenfordu 1973.godine diplomirala fiziku i englesku književnost a 1978. doktorirala je astrofiziku i zaposlila se u NASA.

Naposletku, među sedam žena kandidatkinja izabrana je kao prva američka astronautkinja za let spejš šatla Čelendžer. Ponovno je letela u Čelendžeru 1984. godine tokom misije koja je trajala osam dana. Nakon povlačenja iz svemirskog programa Ride postala je profesorka i direktorka Kalifornija Spejs Instituta u San Dijegu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: jutarnji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike