Nebeski fenomen će iz Srbije biti vidljiv golim okom: Sastaju se Venera i Jupiter - poslastica za ljubitelje astronomije! (FOTO)

24.02.2023

06:27

0

Autor: A. B.

Ovo je sjajna prilika za posmatranje dve najsjajnije planete u našem solarnom sistemu u istom kadru

Nebeski fenomen će iz Srbije biti vidljiv golim okom: Sastaju se Venera i Jupiter - poslastica za ljubitelje astronomije! (FOTO)
Konjukcija Venere i Jupitera - Copyright Profimedia

U susretu koji će se odigrati na nebu iznad nas, ljubitelji astronomije mogu da uživaju u sjajnom spektaklu - planete Venera i Jupiter se sreću.

Ova pojava, poznata kao konjukcija Jupitera i Venere, omogućava posmatračima da vide dve planete blizu jedna druge na Zemljinom nebu, iako su zapravo udaljene jedna od druge. Štaviše, ovaj nebeski događaj će biti vidljiv golim okom, bez potrebe za teleskopom.

Konjukcija će se desiti 1. marta, a astronomi očekuju da će dve planete biti prividno najbliže jedna drugoj. To će omogućiti svim ljubiteljima astronomije da imaju priliku da posmatraju ovaj fenomen.

Profimedia
Konjukcija Venere i Jupitera

U Srbiji, konjukcija će biti vidljiva na zapadu, pa će oni koji su zainteresovani moći da uživaju u ovom nebeskom spektaklu sa svojih terasa ili sa bilo kog mesta sa jasnim pogledom na zapadni horizont.

Ovo je sjajna prilika za posmatranje dve najsjajnije planete u našem solarnom sistemu u istom kadru. Stoga, nemojte propustiti ovaj astronomski događaj i uživajte u konjukciji Jupitera i Venere.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike