Prvo piće na svetu napravljeno od starog hleba

01.10.2020

19:00 >> 13:33

0

Penušavo je i slatko

Prvo piće na svetu napravljeno od starog hleba
Copyright Pixabay

U gotovo svim kuhinjama sveta postoji hiljadu recepata za recikliranje starog hleba i smanjenje otpada na minimum. Međutim, niko nikada nije pomislio da „reciklira“ hleb i od njega napravi piće. Bar do sada.

Tim prehrambenih tehnologa sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru razvio je postupak koji omogućava pravljenje pića od neprodatog hleba. Rezultat je kremasto piće, čisto bele boje i bogato mikroorganizmima koji su dobri za creva i varenje. Programeri kažu da je blagog i slatkog ukusa. Trenutno je jedino probiotičko piće na bazi hleba i može se čuvati na sobnoj temperaturi do šest nedelja.

Pixabay

Da bi pripremio piće, tim iz Singapura testirao je različite vrste hleba i odlučio da se usredsredi na beli hleb za sendviče koji su uobičajeni u supermarketima. Istraživačima je trebalo devet meseci da usavrše svoj „recept“. Da bi se stvorio napitak za probiotički hleb, beli hleb se prvo iseče na male komade i pomeša sa vodom dok se ne dobije testo. Dobijena smeša je pasterizovana, obogaćena probiotičkim bakterijama i ostavlja se da fermentira 24 sata.

-Većina probiotičkih pića su na bazi mleka i zbog toga nisu pogodna za ljude sa intolerancijom na laktozu. Naše probiotičko piće na bazi hleba nije na bazi mleka, što ga čini zanimljivom opcijom za ovu grupu potrošača, objašnjavaju istraživači.

Singapurski tim je prijavio patent za postupak proizvodnje probiotičkog pića na bazi hleba. Oni sada žele da pronađu partnera na tržištu pića:

-Trenutno na tržištu nedostaju opcije za hranu i piće bez mleka, tako da će naš novi osvežavajući i zdrav proizvod pomoći u popunjavanju ove praznine. Naš pronalazak takođe omogućava proizvođačima hleba da udahnu novi život svojim neprodatim proizvodima, dodaju singapurški stručnjaci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike