Punjači uskoro odlaze u istoriju

07.10.2020

19:00 >> 18:39

0

Autor: A.G.

Air - gen uređaj bi uskoro mogao da zameni punjače naših mobilnih telefona

Punjači uskoro odlaze u istoriju
Copyright Profimedia

Naučnici su napravili uređaj koji stvara struju iz vazduha. Ime mu je “Air-gen” i pomoću bakterija u vazduhu stvara struju dovoljnu da napravi dovoljno električne energije za punjenje raznih vrsta uređaja.

Jedna od najvažnijih pogodnosti ovog uređaja bila bi, naravno, potpuna eliminacija punjača iz svakodnevnog korišćenja.

Air-gen generator koristi prirodni protein za stvaranje elektriciteta iz vodene pare.

Struju dobijamo iz vazduha, rekao je jedan od inženjera sa Univerziteta Masačusets, zaslužnih za ovaj izum.

– Generator koristi film koji se meri nanometrima. Reč je o proteinskoj žici napravljenoj od mikroba koji proizvodi električnu energiju. Žice su povezane elektrodama i sprovode struju koristeći vodenu paru koja se nalazi u vazduhu.

Profimedia

Air-gen se trenutno može koristiti za napajanje malih uređaja, ali naučnici žele da poboljšaju njegovu funkciju. Jedan od prvih ciljeva jeste korištenje Air-gena za punjenje strujom pametnih satova i fitnes narukvica. Ako uspeju u svojoj nameri, osposobiće uređaj za punjenje mobilnih telefona i tako eliminisati potrebu za klasičnim punjačima koji se koriste periodično.

Baterije u mobilnim telefonima postaju sve izdržljivije, ali njihova eliminacija iz upotrebe doneće veliku korist. Nanoelektronika još nema široku primenu u elektronskoj industriji, ali profesori sa Univerziteta Masačusets u ovaj patent polažu velike nade i kažu da je

– ovo tek početak ere elektronskih uređaja na bazi proteina. Air-gen stvara čistu energiju radeći bez prekida. To je najčudesnija mala proteinska struktura ikada stvorena.

Naučnica iz Kalifornije kroti ugljen-dioksid

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike