Svemirski internet je pred vratima

14.10.2020

15:30 >> 07:53

0

Osamsto satelita će biti dovoljno za značajnu globalnu pokrivenost

Svemirski internet je pred vratima
Copyright Profimedia

Izvršni direktor Spejs Iksa Elon Mask hvali se da je njegov svemirski internet spreman za javnu upotrebu nakon najnovijeg lansiranja satelita Starlink. Samo ove nedelje isporučeno je dodatnih 60 satelita u orbitu oko Zemlje, dovodeći ukupan broj na blizu 800.

Ova kompanija se nada da će na kraju lansirati deset hiljada satelita Starlink kako bi stvorila mrežu koja može emitovati brze širokopojasne veze  koje pokrivaju do 99 posto naseljenog sveta.

Jedan primer kako čitava stvar fukcioniše jeste uspostavljanje wifi signala u gradu Madlenu, uništenom velikim požarom. Musk je tada rekao da Spejs Iks daje prioritet hitnim službama i lokacijama koje  nemaju internetsku vezu.

Profimedia

Američki milijarder je rekao da će 800 satelita biti dovoljno za značajnu globalnu pokrivenost, iako brzina neće biti ni blizu obećane od 100 megabita u sekundi.

– S performansama koje daleko nadmašuju tradicionalni satelitski internet i globalnom mrežom neograničenom zemaljskim ograničenjima infrastrukture, Starlink će pružiti brzi širokopojasni internet do mesta gdje je pristup bio skup ili potpuno nedostupan, navodi se na web portalu Starlink.

Mreža se suočila s kritikama nekih astronoma koji tvrde da dugi nizovi satelita ometaju posmatranje i tako ugrožavaju naučna istraživanja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike