Dan čoveka koji je promenio svet tehnologije

16.10.2020

11:00 >> 10:03

0

16.oktobar posvećen je sećanju na Stiva Džobsa

Dan čoveka koji je promenio svet tehnologije
Copyright Pixabay

Da li imate ajped, ajfon ili posedujte Mek računar? Znate, to su sve one stvarčice koje na sebi imaju znak jabuke i koje nam čine život mnogo lakšim.

Ako nešto od ovoga koristite, onda to dugujete jednom neverovatnom čoveku po imenu Stiv Džobs i danas se obeležava njegov dan. Guverner Kalifornije, Džeri Braun, je na Tviteru, neposredno posle Džobsove smrti 2011.godine, proglasio 16.oktobar Danom Stiva Džobsa.

U današnjem modernom svetu, ime „Epl“ postalo je sinonim za tehnologiju. Zbog svih zasluga, Ronald Regan je njemu i njegovom partneru Stivenu Voznijaku 1986.godine dodelio Nacionalnu medalju za tehnologiju.

Pixabay

Tvorac Mekintoša bio je neobična ličnost. Po kancelariji je voleo da šeta bos i nije baš bio omiljeni šef – 1993.godine našao se na listi magazina „Forčun“ kao jedan od najnezgodniji šefova u SAD.

Ali postoji i druga strana medalje. Jednom je njegova lična sekretarica zakasnila na posao jer njen auto nije hteo da upali. Istog popodneva, pre nego što je krenula kući, Džobs joj je ostavio ključeve novog jaguara, uz molbu da više ne kasni na posao.

Magnat elektronskog sveta voleo je da sluša Bitlse i Baha i stalno je nosio crnu rolku i farmerke jer „nije hteo da troši vreme razmišljajući šta će da obuče“.

Pixabay

Računar Mekintoš je ime dobio po sorti jabuke – Mekintoš Red a kompanija po jabukama koje su Stiv i njegova žena voleli da jedu. Postoji još jedan razlog – kompanija je dobila ime Epl kako bi se u imeniku našla pre kompanije Atari za koju je Džobs nekada radio. Zanimljivo je i to da svaki originalni računar u sebi ima metalnu pločicu sa utisnutim potpisom Stiva Džobsa.

Epl Mekintoš lansiran je 1984. godine sa TV reklamom od 1,5 miliona dolara koju je režirao Ridli Skot, a emitovana je tokom Superbola. Smatra se jednom od najboljih TV reklama svih vremena.

Po želji porodice, Džobs je sahranjen na neobeleženom mestu, koje je ostalo nepoznato javnosti, bez obzira što njegovi najposvećeniji fanovi svakodnevno pokušavaju da pronađu to grobno mesto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike