Da li ste znali da postoje pametne čarape koje sprečavaju pad pacijenata?

01.09.2022

13:01

0

Autor: M. J.

Čarape sadrže senzore pritiska koji upozoravaju negovatelje kada pacijent pokušava da ustane

Da li ste znali da postoje pametne čarape koje sprečavaju pad pacijenata?
Screenshot_284 - Copyright Printskrin/youtube/ Fred Fishkin-Techstination

Sistem značajno smanjuje broj padova i lažnih alarma. Ovo može uključivati situacije kao što je pacijent koji ustaje iz kreveta da bi otišao u toalet. Čarape mogu bežično da komuniciraju sa sistemom, koji zatim upozorava negovatelje koji su najbliži pacijentu, kako bi oni stigli i pružili pomoć što je pre moguće.

Printskrin/youtube/ Fred Fishkin-Techstination
 

Nedavna studija je pokazala da je sistem značajno smanjio stope pada kod pacijenata sa visokim rizikom od takvih incidenata. Pad može izazvati ozbiljne posledice za slabe i ranjive pacijente i često može biti početak silazne zdravstvene spirale. Obično nije moguće pratiti pacijente sa visokim rizikom svakog minuta u danu, ali bežične tehnologije su pogodne da ispune pomoćnu ulogu u ovom kontekstu.

„Zbog brzog starenja stanovništva, očekuje se da će se broj pacijenata sa većim rizikom od pada u bolnicama značajno povećati“, rekla je Tina Bodine, istraživač uključen u studiju. „Smatra se da se oko 30% padova u bolnici može sprečiti, tako da je neophodno utvrditi bolje načine da zaštitimo naše pacijente od pada dok su u bolnici”.

Printskrin/youtube/ Fred Fishkin-Techstination
 

Padovi se često dešavaju kada visokorizični pacijent pokuša da ustane iz kreveta da bi koristio toalet, a ovo je vreme kada prisustvo negovatelja može dramatično smanjiti rizik od takvih incidenata. Trenutni pristupi ponekad uključuju senzore pritiska u krevetima ili sedištima, ali oni često daju lažne alarme, što dovodi do zamora alarma i smanjene efikasnosti takvih sistema.

Ovaj novi sistem je prisutan na pacijentima i samom osoblju, u obliku bežičnih pametnih čarapa koje sadrže senzore pritiska i značke upozorenja koje osoblje nosi. Čarape upozoravaju tri najbliža negovatelja kada pacijent pokuša da ustane iz kreveta, a zatim sledeća tri najbliža ako jedan od prvih tri nije prisutan u prostoriji u prvih 60 sekundi, a sistem prelazi na poziv za sve osoblje u roku od 90 sekundi.

„Pacijenti mogu pasti dok su hospitalizovani, a to ponekad može dovesti do povreda ili smrti. Znamo da postojeće mere prevencije pada ne funkcionišu dosledno“, rekla je Tami Mur, još jedna istraživačica uključena u studiju.

Printskrin/youtube/ Fred Fishkin-Techstination
 

„Glavni problem sa senzorima pritiska u krevetu i stolici je taj što veliki broj lažnih alarma može izazvati ’zamor od alarma’ koji može doprineti odloženom odgovoru“, rekao je Bodine. „Sa ovim sistemom nisu otkriveni padovi, a samo 0,2% alarma su bili lažni alarmi. Takođe smo analizirali vremena odgovora medicinske sestre koja su se kretala od 1 sekunde do skoro 10 minuta i otkrili da je srednje vreme odgovora medicinske sestre 24 sekunde.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike