Veb-lokacije mogu da evidentiraju vašu e-poštu i lozinku bez vašeg znanja

25.05.2022

15:30

0

Autor: 24sedam

Mogu se prikupiti unosi u formularu čak i pre nego što ikada pritisnete „pošalji“

Veb-lokacije mogu da evidentiraju vašu e-poštu i lozinku bez vašeg znanja
kompjuter - Copyright Pexels

Vodite računa gde se locirate, čak i ako nešto otkucate a zatim izbrišete, jer veb-lokacije će i dalje snimati vaše pritiske na tastere i zapamtiti stvari koje ste odlučili da ne unosite. Lični podaci su nekome veoma vredni. Podaci prikupljeni bez vašeg znanja i saglasnosti mogu sadržati neke od najličnijih informacija, koje se kasnije mogu koristiti u različite svrhe, kao što su ciljani oglasi.

Pexels
 

Studija je nazvana „Krivi obrasci: Studija eksfiltracije e-pošte i lozinki pre podnošenja obrasca“, a sproveli su je univerzitetski istraživači na velikom uzorku od 100.000 svetskih sajtova najvišeg ranga, što je ukupno 2,8 miliona stranica.

Veb-lokacije koriste tragače iz mnogo razloga, ali uglavnom se koriste za personalizaciju vašeg iskustva pregledanja, kao i za prikupljanje informacija o aktivnostima posetilaca. U teoriji, ovo bi trebalo da bude anonimno, ali naravno, lični identifikatori dosta sužavaju stvari.

Trakeri mogu biti korisni jer daju veb-sajtovima do znanja za koju vrstu sadržaja su korisnici najviše zainteresovani. Međutim, alati za praćenje trećih strana se koriste da pomognu oglašivačima da osiguraju da su oglasi koje vidite ciljani, što znači da je veća verovatnoća da ćete da kliknite i kupite nešto.

Unsplash
 

Pokretač korišćen u istraživanju bio je opremljen klasifikatorom za mašinsko učenje koji je prethodno bio obučen da otkrije polja e-pošte i lozinke, a zatim da presreće svaki potencijalni pristup skripti tim poljima. Čini se da su mnogi uređaji za praćenje trećih strana uhvaćeni koristeći skripte koje prate pritiske na tastere kada posetilac kuca unutar obrasca. Ako tragači sačuvaju informacije pre nego što ih podnesu, neki od njih bi mogli da prikupljaju adrese e-pošte i lozinke bez saglasnosti korisnika.

Pixabay
 

Ako želite da se zaštitite od sličnih tragača, možda bi bilo dobro da u potpunosti onemogućite tragače trećih strana, a to možete da uradite u podešavanjima pretraživača. Takođe se smatra dobrom praksom da povremeno menjate lozinku. Menadžeri lozinki mogu biti korisni ako žonglirate sa mnogo različitih lozinki koje se redovno menjaju.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike