Pametni prozori: Menjaju boju i proizvode energiju

25.12.2020

12:00 >> 00:19

0

Nova vrsta prozora ima funkciju solarnih panela

Pametni prozori: Menjaju boju i proizvode energiju
Copyright Pixabay

Pročitajte i ovo:
Zahvaljujući prozorima dnevna svetlost obasjava naše domove. Ali kada je napolju tridesetak i više stepeni, toplota koja ulazi u kući nije ni malo prijatna i onda u pomoć priskaču roletne i zastori kako bi se koliko-toliko ublažila vrelina.

Neki pametni ljudi su došli na ideju da opamete prozore i da iskoriste svu tu energiju koja se uzalud troši. US Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory (NREL) su razvili novu vrstu prozora koji menjaju boju kada ih sunce zagreje i rade na principu solarnih panela.

Samo menjanje boja nije ništa novo, to je tehnologija koja se već dosta dugo koristi na staklima za naočare. U kombinaciji sa tehnologijom koja je stvorila prozirne solarne ćelije, nastali su ovakvi prozori koji će dobro doći svakoj kući.

Prozori su napravljeni od tankog filma od perovskita umetnutog između dva staklena panela, između kojih se ubrizgava i rastvarač u formi pare. Zahvaljujući tome, na niskim temperaturama, svetlost normalno ulazi kroz prozor. Čim temperatura počne da raste i da se prozor zagreva, kristali perovskita se raspoređuju, menjaju oblik i boju čime blokiraju ulazak svetlosti u stan.

Pixabay

Kada staklo dostigne temperaturu između 35 i 46°C, tada prozori menjaju boje – od prozirne do žute, narandžaste, crvene i smeđe i to za samo sedam sekundi. To je prilično poboljšanje u odnosu na raniji prototip koji je razvio tim sa NREL-a i koji je išao od prozirne i jedne crvenkasto-smeđe boje tek pri dostizanju temperature od 65,5 do 79,4°C za šta je trebalo tri minuta.

Ovakva vrsta prozora bi mogla znatno da smanji upotrebu klima uređaja a iz istraživačkog tima kažu da bi prototip mogao da bude razvijen u roku od godinu dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike