Nova špijunska aplikacija preti Android korisnicima

03.04.2022

15:30

0

Autor: 24sedam

Napad na privatnost

Nova špijunska aplikacija preti Android korisnicima
mobile-1087845_1280 - Copyright Pixabay

Ne prođe mnogo vremena a da se u javnosti ne pojavi informacija o ugroženosti privatnosti korisnika Interneta, društvenih mreža i mobilnih aplikacija.

Kako vreme prolazi, skoro svako od nas je prihvatio realnost da smo na neki način pod lupom raznih interesnih grupacija koje koriste napredne softvere da bi stekle finansijsku dobit pomoću informacija šta je to što je nama potrebno, a da onda to podele sa raznim kompanijama koje bi mogle svojim proizvodima i ponudama da zadovolje tu potrebu.

Profimedia
 

Ovih dana je stigla vest o novom nasrtaju na privatnost korisnika mobilih telefona iz međunarodne kompanije za kibernetičku bezbednost S2 Grupo. Oni su identifikovali zlonamernu aplikaciju pod nazivom Process Manager koja deluje kao špijunski softver za Android i koja prenosi informacije hakerima. Još nije najasnije kako se špijunski softver distribuira ali nakon instalacije, Process Manager pokušava da se maskira na Android uređaju pomoć ikone u obliku zubčanika svima nama poznate i za koju lako možemo da pomislimo da je deo operativnog softvera.

Pexels
 

Nakon prvog pokretanja, aplikacija traži od korisnika da mu odobri korišćenje, 18 dozvola. Ova odobrenja predstavljaju ozbiljan rizik za privatnost, jer omogućavaju zlonamernom softveru dobijanje lokacije uređaja, slanje i čitanje tekstova, pristup pohranjenim podacima, snimanje fotografija kamerom i snimanje zvuka.

Korisnicima Androdi uređaja savetuje se opreznost i kontrola odobrenja za aplikacije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike