3 pravila da vam baterija na telefonu duže traje!

12.03.2022

14:30

0

Performanse baterije pametnih telefona imaju tendenciju da se pokvare tokom vremena

3 pravila da vam baterija na telefonu duže traje!
Pixabay

Sa sigurnošću se može pretpostaviti da niko od nas ne želi da se naši uređaji isprazne usred dana.Međutim, postoje načini da usporite ovaj proces, a najvažniji od njih je da kontrolišete svoje navike punjenja.

Delimično napunite bateriju

Da, svi smo čuli onu glasinu koja kaže „treba da potpuno ispraznite i napunite bateriju“. To je drevni mit za koji većina ljudi još uvek misli da je istinit i niko i ne želi da se time zamara. To je važilo samo za telefone sa baterijama sa olovnom kiselinom i sada je zastarelo, upotrebom litijum-jonskih baterija. Delimično punjenje je pristojno za litijum-jonske baterije i čak može biti korisno za izdržljivost ćelija. Li-jonske baterije crpe konstantnu struju i rade na nižem naponu. Ovaj napon se postepeno povećava kako se ćelija puni, poravnavajući se na oko 70% napunjenosti pre nego što struja počne da pada dok se kapacitet ne napuni.

Pixabay
 

Izbegavajte punjenje baterije do kraja

Li-jonske baterije najbolje rade kada je raspon punjenja između 20% -80%. Prelazak sa 80% na 100% zapravo dovodi do bržeg starenja baterije. Smatrajte poslednjih 20% dodatnim u slučaju da niste u mogućnosti da napunite svoj telefon. Li-jonske baterije najbolje rade u kada su napunjene u srednjem rasponu. Ovo ne znači da nikada ne biste trebali potpuno napuniti svoj uređaj, ali nije loše da znate ovaj podatak, koji može produžiti radni vek baterije. To takođe znači da punjenje preko noći nije baš odlična ideja, osim ako ne kontrolišete tok punjenja tako da ga zaustavljate na određenom nivou baterije.

Pixabay
 

Toplota je ubica baterija

Toplota je zapravo jedan od najgorih neprijatelja baterije i negativno utiče na njen životni vek. Visoke temperature je izlažu riziku da izgubi kapacitet mnogo brže. Iz tog razloga se smatra da brzo punjenje povećava oštećenje baterije, jer opterećuje bateriju i taj stres dovodi do toplote. Uverite se da se vaš uređaj ne pregreva tokom punjenja i držite ga na mestu koje nije vruće ako možete.

BONUS VIDEO:

24sedam

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: pcpress.rs