Nećete verovati: Materijal za robotiku napravljen od želea i soli!

27.02.2022

17:00

0

I robodi se leče kad su bolesni?!Istraživači su razvili samoizlečujuće, biorazgradive, 3D štampane materijale koji bi se mogli koristiti u razvoju realističnih veštačkih ruku i drugih aplikacija meke robotike

Nećete verovati: Materijal za robotiku napravljen od želea i soli!
Co(AI)xistence_-photo-Mike Patten - Copyright Žistin Emar Promo/Centar za promociju nauke

Jeftini materijali nalik želeu, koje su razvili istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, mogu osetiti naprezanje, temperaturu i vlažnost. I za razliku od ranijih samoizlečivih robota, oni se takođe mogu delimično popraviti na sobnoj temperaturi. Tehnologije mekog sensinga mogle bi da transformišu robotiku, taktilne interfejse i nosive uređaje, između ostalih aplikacija. Međutim, većina tehnologija mekog sensinga nije izdržljiva i troše velike količine energije.

Pixabay
 

Uključivanje mekih senzora u robotiku omogućava da dobijemo mnogo više informacija od njih, na primer kako opterećenje naših mišića omogućava našem mozgu da dobije informacije o stanju naših tela, rekli su istraživači.Kao deo projekta Shero, naučnici rade na razvoju mekih samoizlečujućih materijala za robotske šake i ruke. Ovi materijali mogu da otkriju kada su oštećeni, da preduzmu neophodne korake da se privremeno izleče, a zatim da nastave sa radom  sve bez potrebe za ljudskom interakcijom.

YouTube
 

Ranije verzije robota koji se samoizlečuju su morali da se zagreju da bi se izlečili, ali istraživači sa Kembridža sada razvijaju materijale koji mogu da leče na sobnoj temperaturi, što bi ih učinilo korisnijim za primene u stvarnom svetu. Ovi materijali za samoizlečenje su jeftini i lako se prave, bilo 3D štampanjem ili livenjem. Oni su poželjniji od mnogih postojećih alternativa jer pokazuju dugoročnu snagu i stabilnost bez isušivanja i u potpunosti su napravljeni od široko dostupnih materijala koji su bezbedni za ljude.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: pc.press.rs

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike