Srpski dron pomera granice!

23.02.2022

17:30

0

Proizvod je lansiran u julu 2021. godine i trenutno je u serijskoj proizvodnji

Srpski dron pomera granice!
dron srbija - Copyright Prinstcreen/Youtube/ PR-DC

Višenamenski dron IKA-20 (kodni naziv RV-20), koji je dizajnirao i proizvodi PR-DC u Srbiji, ima konfiguraciju heksakoptera (6 rotora) i ram od epoksidne smole ojačan ugljenim vlaknima sa standardnim sistemom montažnih šina za nosivost. Proizvod je lansiran u julu 2021. godine i trenutno je u serijskoj proizvodnji. Dronovi su dostupni za testiranje i obuku u centru za obuku kompanije.

Prinstcreen/Youtube/ PR-DC
 

Težina praznog drona (bez baterije) je 20 kg. Optimalna masa nosivosti može dostići i 20 kg, ali maksimalna masa pri poletanju nije manja od 12 kg. Montaža nosivosti je standardni sistem šina od 12 mm. Pogon se oslanja na šest izolovanih propulzora, od kojih se svaki sastoji od BLDC motora sa propelerom sa dve lopatice. 44,4-voltni baziran na litijumu ima ukupnu masu od 23 kg.

Sistem za izbegavanje prepreka je zasnovan na kameri i LiDAR-u. Kontrola položaja je zasnovana na GNSS-u (GNSS prijemnik najnovije generacije (M9N) sa dodatnim eksternim RM3100 kompasom i CAN komunikacionim interfejsom) i kameri sa LiDAR-om. Udaljenost prenosa podataka i videa je sledeća: FCC 20 km, CE/SRRC 12 km.

Prinstcreen/Youtube/ PR-DC
 

Sistem ima trostruko redundantnu mikro-elektro-mehaničku inercijalnu mernu jedinicu i dvostruku redundantnu CAN komunikaciju sa periferijama. Ima veliku rezervu procesorske snage i memorije za buduća poboljšanja (glavni procesor STM32H753 i koprocesor STM32F100). Dron je opremljen konektorom za napajanje i komunikaciju za laku integraciju u sistem elektronike aviona, omogućavajući daljinski prenos i praćenje podataka primljenih od korisnog tereta, kao i kontrolu tereta.

Prinstcreen/Youtube/ PR-DC
 

Zbog načina montaže, lako je integrisati različite nosivosti pomoću adaptera (proizvođač obezbeđuje dizajn i proizvodnju adaptera, kao i integraciju komunikacije korisnog opterećenja). Većina nosivosti se može klasifikovati u jednu od sledećih kategorija: mehanizmi za otpuštanje i ispuštanje, prskalice, sejalice, kamere, radari i LiDAR-ovi, zvučnici, svetla, mreže i lanseri.

 

 


U oblasti odbrane, opseg misija koji se može uzeti u obzir su obeležavanje ciljeva, merenje udaljenosti i foto/video snimanje korišćenjem normalnih i termalnih infracrvenih kamera (pomoću teške optike); bezbednost, praćenje i zaštita granica; izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka; procena štete; snabdevanje, obezbeđujući brzu svest o situaciji.
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike