Strogo poverljivo: Tajna mesta kojima je zabranjen pristup

13.04.2021

16:00

0

Autor: A.Gligorijević

Skriveno od radoznalih pogleda

Profimedia

Često su nam u životu najprivlačnije one stvari koje su nam zabranjene. Gledano iz ugla turista, žarko želimo da upoznamo sva ona tajna mesta na kojima nećemo naići na otvorena vrata.

Ovo su samo neka od mesta na zemlji koja velika većina nas nikad neće imati priliku da poseti.

Oblast 51, Nevada

Profimedia

Oblast 51, termin koji se prvi put pojavio u dokumentu CIA predstavlja vojnu bazu i aerodrom koji je poznat po čuvanju visoko poverljivih državnih tajni. Iako su zvanične informacije retke, veruje se da američka vojska i dalje koristi Oblast 51 za razvoj najsavremenijih letelica. Veruje se da tamo radi oko 1.500 ljudi.

Annie Jacobsen, koja je pisala o istoriji ovog misterioznog mesta, rekla je za BBC da su tu sprovode neki od najnaprednijih svetskih programa špijunaže.

Najpoznatija je tvrdnja da se na toj lokaciji nalazi vanzemaljska letelica i tela njenih pilota, nakon što su se srušili u Rosvell-u, u Novom Meksiku, 1947. iako je američka vlada tvrdila da je srušeni brod bio samo balon.

Istina je da možda nikada nećemo saznati sa sigurnošću šta se krije unutar zone 51. Sve aktivnosti smatraju se strogo poverljivim i pristup strancima je strogo zabranjen.

Soba 39 u Severnoj Koreji

Profimedia

Soba 39 je stvorena krajem 1970-ih godina prošlog veka i smeštena je u zgradi Radničke partije u Pjongjangu. Iako nema puno službenih podataka o njoj zbog tajnih aktivnosti koje se u njoj odvijaju, veruje se da se njen rad finansira sredstvima komercijalnih firmi legalnih i ilegalnih, koje se, između ostalog, bave prodajom zlata, droge, oružja…

White’s Gentlemen’s Club

Profimedia

Najeksluzivniji klub u Engleskoj osnovan je davne 1693. godine. Klub je između ostalog, slavan i po knjizi u kojoj se opisuju opklade, ali ne bilo kakve, nego potpuno bizarne. Tako je jednom prilikom zabeležena opklada u iznosu od 3 hiljade funti na kap kiše, a trebalo je pogoditi koja će kap najbrže pasti s prozora. Ženama ulaz u ovaj klub nije dozvoljen, a da biste postali deo ovog tajnog društva, unutra treba da vas pozovu barem tri stara člana.

Vatikanska tajna arhiva

Profimedia

Možda najprivatnija biblioteka na svetu, Vatikanski tajni arhiv nije obična biblioteka. Sadrži lične dokumente svih papa koji datiraju iz 8. veka.

Samo papa i visoki crkveni dostojanstvenici mogu ući u tajne vatikanske arhive. Oni su dugački neverovatna 84 kilometra, a sadrže milione dokumenata. Zatvorena za sve ne-vatikanske ličnosti do 1881. godine, arhiva čuva strogo poverljive dokumente pod ključem, sa dugim i složenim postupkom prijave za one koji žele da pristupe njenim tajnama. Samo se kvalifikovani naučnici mogu prijaviti za ulaz. Prijave moraju da sadrže lične podatke o naučniku, svrhu njegovog istraživanja i uvodno pismo istraživačkog instituta ili kvalifikovanog naučnika za istorijska istraživanja.

Ni’ihau, Havaji

Profimedia

Ni’ihau, najmanje naseljeno havajsko ostrvo, na prvi pogled čini se predivno parče raja na zemlji, ali ono to nije. To je zato što je ovo ostrvo na Pacifiku od 180 kvadratnih kilometara zabranjeno za strance. Prodao ga je havajski kralj Kamehameha 1863. godine istaknutoj porodici Robinson – koja je bila bogati vlasnik plantaža i od tada je ostrvo nedostupno za bilo koga sa strane. Život na izolovanom ostrvu koje čini 130 stanovnika je neobičan – žive bez iznajmljivanja apartmana, bez asfaltiranih puteva, telefona, vodovoda, tekuće vode ili prodavnica. Jedina vrsta prevoza su konji i bicikli, dok solarna energija obezbeđuje struju. Obalska straža patrolira ostrvom kako bi osigurala i zaštitila od nepozvanog gosta. Helikopterske ture preko ostrva ili ture brodom pored obale jedini su način da bacite pogled na ovo skriveno ostrvo.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti