Srpska asocijacija industrije video-igara i UNICEF u Srbiji potpisali sporazum o saradnji

08.04.2021

14:11

0

Autor: Slavica Kalaba

Gejming je postao centralni element zabave 21. veka, a cilj ovog sporazuma je da se zaštite deca tokom igranja video-igrica

Pixabay

Srpska asocijacija industrije video igara (SGA) i UNICEF u Srbiji potpisali su sporazum o saradnji sa ciljem da se deca i mladi, koji koriste igre i igračke platforme, osnaže i da na odgovoran i bezbedan način ostvare koristi od digitalizacije i igara.

UNICEF i SGA se rukovode činjenicom da kreatori digitalnih igara, koje privlače vreme i pažnju dece i mladih širom sveta, imaju ogroman potencijal i odgovornost da oblikuju svoje platforme na načine koji do maksimuma dovode pozitivne, a na minimum svode negativne uticaje na decu.

Pixabay

COVID-19 je prouzrokovao eksploziju u onlajn gejmingu među svim starosnim grupama, ukazujući da je gejming postao centralni element zabave 21. veka kao jedna od najbrže rastućih industrija, ali i kultura u svetu.

-Gejming industrija je jedna od retkih (kreativnih) industrija koja ne samo da je pokazala svoju otpornost u susretu sa izazovima tekuće pandemije, već je zadržala i dodatno pojačala svoj kontinuirani rast. Naš poslednji izveštaj o srpskoj gejming industriji (za 2020. godinu) pokazuje rast prihoda, broja zaposlenih i broja novih igara koje se razvijaju u srpskim studijima, izjavio je Relja Bobić, programski direktor SGA.

UNICEF je prošle godine sproveo prvo istraživanje u Srbiji o uticaju gejming industrije na decu i mlade putem U-Report platforme. U anketi „Kako igrice utiču na decu i mlade“ učestvovalo je oko 900 mladih U-Reportera iz svih regiona Srbije, a oko dve trećine njih pripada starosnoj grupi od 15 do 19 godina.

Prema ovom istraživanju, 70% ispitanika voli da igra video igre. Za nešto manje od trećine ispitanika (29%) glavni razlog igranja je zabava, za 12% to je opuštanje, 12% njih igra iz dosade, 8% kao razlog navodi virtuelno druženje, za 5% to je izazov, 2% tvrdi da je u pitanju samo navika, dok 2% uči nešto novo.

-Video igre daju deci priliku da nauče da sarađuju sa drugima, povežu se sa prijateljima širom sveta, nauče nove veštine i da se lepo zabave. Međutim, kao i kod mnogih onlajn aktivnosti u koje su uključena deca, tokom gejminga mogu se doživeti i negativna iskustva. Nama je veliko zadovoljstvo u UNICEF-u da zajedno sa Srpskom asocijacijom industrije video igara, proaktivno sagledamo kako video igre utiču na decu i da stvorimo rešenja koja će decu zaštititi i povećati pozitivne ishode kroz njihovo angažovanje na digitalnim platformama, na kojima pored igranja, mogu i da uče, izjavila je direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Pixabay

U narednom periodu, UNICEF i SGA će sprovesti niz aktivnosti koje će uključiti predstavnike industrije video igara, udruženja roditelja, decu i predstavnike sistema obrazovanja, u cilju unapređenja standarda u okviru domaće gejming industrije, a u skladu sa najboljim praksama iz Evrope i sveta.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti