Cvrčci, veseli pevači: Veruje se da mogu da upozore na opasnost

27.11.2021

15:00

0

U azijskim zemljama ih smatraju čuvarima, Indijanci su verovali da donose sreću a u Irskoj ih nazivaju „starcima“ jer znaju celu istoriju sveta

Cvrčci, veseli pevači: Veruje se da mogu da upozore na opasnost
cricket-gb7a84bee3_1280 - Copyright Pixabay

U različitim kulturama postoje verovanja prema kojima određene bube donose sreću a neke mogu i da upozoren na opasnost. Jedna takva srećna bubica je cvrčak, mada su kod nas simbol lenjosti zbog priče o vrednom mravu i cvrčku koji samo svira i peva. Međutim, u narodnim tradicijama širom sveta imaju sasvim drugačije mesto.

Prema legendi, Bogovi su nam poslali cvrčke da nas podsete da treba da budemo srećni. U drevnoj Grčkoj, cvrčak je bio posvećen bogu Apolonu koji je bio bog muzike, proricanja sudbine, sunca i lečenja. U Kini je bilo prilično uobičajeno držati cvrčke u malim kavezima.

Hiljadama godina se smatralo srećnim imati cvrčka na ognjištu, posebno u azijskim zemljama gde su cvrčci nekada bili korišćeni kao „psi čuvari“. Kada bi se opasnost približila, njihovo cvrčanje bi prestalo, što je bio jasan znak upozorenja. Ako bi tokom noći u kuću došao stranac, cvrčci su prestajali da pevaju a iznenadna tišina bi probudila članove porodice.

Pored toga, Kinezi su pažljivo posmatrali cvrčke i na osnovu njihovo izgleda i ponašanja određivali kada treba sejati a kada skupljati letinu sa polja.

Indijanci su verovali da cvrčci takođe donose sreću i izbegavali su da oponašaju njihovo cvrčanje iz poštovanja prema insektu. Pleme Čejena je pažljivo posmatralo cvrčke kako bi predvideli kretanje stada bizona. Čiroki Indijanci ih poštuju kao simbole hrabrosti jer uspevaju da se snađu u svakoj situaciji, uprkos svojim fizičkih ograničenjima.

U Irskoj i delovima Sjedinjenih Država cvrčke su zvali „starci“ jer se verovalo da su stari stotinama godina i da razumete njihovo cvrkutanje, mogli biste da saznate istoriju svoga doma. I ne samo njega. Prema keltskoj mitologiji, cvrčci znaju celu istoriju sveta.

Pixabay
 

Njihovo pevanje je takođe odvraćalo vile tokom noći. Smatralo se da je to umirujući zvuk pa su svi mogli bezbedno da spavaju.

Sujeverja o bubama sugerišu da ne valja ubiti cvrčka, čak ni slučajno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike