Finci poštuju fizičku distancu i bez korone: Vladine mere im nisu teško pale

19.11.2020

16:30 >> 16:36

0

To je stvar njihove kulture – nikome ne ulaze u lični prostor

Finci poštuju fizičku distancu i bez korone: Vladine mere im nisu teško pale
Pixabay

Finska je uspela da zaustavi rast zaraženih korona virusom zahvaljujući činjenici da Finci prirodno poštuju distancu i za razliku, od nas ili recimo Italijana i Francuza, nisu skloni ljubljenju, rukovanju, udaranju po leđima ili unošenju u lice. Jednostavno, to je stvar njihove kulture. Ukratko, Finci nikome ne ulaze u lični prostor i ne prilaze isuviše blizu.

-Volimo da zadržavamo ljude na metar ili više od sebe, inače nam je nelagodno, rekao je Mika Salminen, direktor finske javne agencije za zdravlje THL.

Pixabay

Anketa Evrobarometra pokazala je da 73% Finaca smatra da su restriktivne mere uvedene u prvom talasu zaraze bile sasvim podnošljive, a 23% je naglasilo da su “čak i poboljšale” njihov svakodnevni život. Mnogi Finci tada su više vremena provodili u prirodi ili u saunama u svojim vikendicama.

Iako Finskoj pogoduje i to što je gustina naseljenosti mala, stručnjaci ističu da je manje zaraženih rezultat toga što Finci cene privatni prostor i nisu skloni bučnim druženjima sa drugim ljudima. Niskoj zaraženosti pogodovalo je i to što je već u aprili od kuće radilo gotovo 60% zaposlenih. Čak 2,5 miliona od ukupno 5,5 miliona Finaca dobrovoljno je preuzelo vladinu aplikaciju za praćenje kontakata.

Pixabay

Najnoviji rezultati pokazuju da Finska ima 54,2 slučaja zaraze na 100 hiljada stanovnika. U Evropi je taj broj 576, dok najteže pogođen Luksemburg beleži 1302 slučajeva na 100 hiljada ljudi, podaci su Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Nakon prvog talasa broj zaraženih u Finskoj gotovo je pao na nulu u julu, ali vlada je ipak odlučila da ostavi na snazi neke od najstrožih restrikcija ulaska u državu, što joj je omogućilo da u drugi talas uđe s malim brojem zaraženih.

Biće vam zanimljivo i ovo:

Tampere – prestonica kulture i sauna

Zašto finske bebe spavaju u kutijama?

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti