Pesmu "Lui, Lui" istraživao je FBI: Teoretičari zavere su tvrdili da se u njoj kriju vulgarne i opasne poruke

05.11.2021

10:30

0

Agenti su pesmu puštali "i unapred i unazad", ali nisu mogli ništa da otkriju

Pesmu "Lui, Lui" istraživao je FBI: Teoretičari zavere su tvrdili da se u njoj kriju vulgarne i opasne poruke
Zašto smo srećni dok slušamo tužne pesme - Copyright Pixabay

Muzička grupa "Kingsmen" je 1963. godine snimila pesmu "Lui, Lui" koja je postala veoma popularna među srednjoškolcima, a nekima su način izvođenja i tekst pesme poprilično zasmetali, pa su zatražili zvaničnu istragu, i to od FBI.

Momci iz benda su otpevali hit koji je napisao Ričard Beri i koju su prvo izveli "Vejlersi". Vrlo brzo su stigli do drugog mesta Bilbordovih singlova, uprkos ranijoj verziji. 

Njihovo izvođenje je bilo pre sticaj nesrećnih okolnosti nego produkcije jer je pevač nosio aparat za zube, a mladi muzičari su previše glasno svirali na svojim instrumentima.

Najveći problem su izazvali stihovi koje mnogi nisu razumeli, a neki teoretičari zavere su tvrdili da se prave reči pesme, koje su vulgarne i opasne, mogu otkriti ako se singl od 45 pusti na 33 obrtaja. 

Počele su da kolaju priče, što je mladež dodatno podgrevala, a roditelji su bili sve zabrinutiji. Zato je FBI, na osnovu zvaničnog zahteva iz Sarasote, morao da preduzme istragu, a na mnogim radio-stanicama pesma je bila zabranjena.

Istraga je trajala skoro dve godine, ali inspektori ništa nisu mogli da pronađu, iako su pesmu puštali "i unapred i unazad". U istrazi je učestvovalo mnogo agenata, uključio se i guverner Indijane, a pisma o pesmi su stigla i do Roberta Kenedija i Edgara Huvera. 

Na kraju su agenti morali da odustani jer nisu mogli da otkriju ništa što bi bilo u suprotnosti sa zakonom, ali i da bi prestali da troše vladine resurse.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike