U Japanu se razvila čudna opsesija mahovinom

02.11.2021

15:00

0

Za mnoge mlade žene, ljubav prema ovim biljkama postala je deo njihovog identiteta

U Japanu se razvila čudna opsesija mahovinom
profimedia-0159519384 - Copyright Profimedia

Japan je razvio kulturu koja može biti veoma interesantna, ali i prilično bizarna za ostatak modernog sveta. Poslednjih godina mnogi Japanci postali su zaljubljenici u mahovinu. Izleti u prirodu usredsređeni su na posmatranje hiljada vrsta japanske mahovine, toliko da potražnja za mestom na takvim putovanjima daleko premašuje dostupnost.

Prodaja proizvoda vezanih za mahovinu, poput nakita, takođe je postala unosno tržište. Tako možete kupiti prstenje koje u sebi ima male posude koje drže mahovinu umesto kamenja.

Profimedia
 

Za mnoge mlade žene u Japanu, ljubav prema ovim biljkama postala je deo njihovog identiteta. Te mlade entuzijastkinje sebe nazivaju „devojke mahovine“ i u skladu s tim organizuju događaje sa temom mahovine.

Mahovina je takođe postala popularna dekoracija doma u Japanu. Slično kao i kaktusi i bonsai drveće, mahovini je potrebna malo nege i vode da bi preživela, što je čini idealnom biljkom za ukrašavanje doma.

Profimedia
 

Takođe je veoma popularna među tradicionalnim japanskim baštovanima, jer vrlo lako uspeva u vlažnoj klimi i može se koristiti za stvaranje prelepih tekstura.

Popularnost mahovine u Japanu delimično je podstaknuta zapanjujućim dostupnim sortama biljke. Procenjeno je da samo u planinskom lancu Jacugatake postoji oko 500 različitih vrsta mahovine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike