Zavirite u muzej koji vas s čašicom u ruci vodi kroz zanimljivu istoriju omiljenog narodnog pića

10.10.2021

15:30

0

Rusi i votka imaju dugu zajedničku istoriju

Zavirite u muzej koji vas s čašicom u ruci vodi kroz zanimljivu istoriju omiljenog narodnog pića
profimedia-0145596470(1) - Copyright Profimedia

Muzej votke u St. Petersburgu vodi vas s čašicom u ruci kroz zanimljivu istoriju omiljenog narodnog pića.

Ovo je prvi muzej u Rusiji i svetu čija izložba svoje goste upoznaje s tradicionalnim ruskim pićem. Atmosfera muzeja omogućava vam da osetite svestranost ruske kulture, istorije i tradicije ispijanja votke.

Tura kroz ovaj mali, ali sadržajan muzej, prikazuje seljačko opijanje u 12. veku, ali i modernu istoriju u kojoj su i predsednici znali pokleknuti pod čašicom viška.

Profimedia
 

Štaviše, nedavno je beloruski predsednik Lukašenko savetovao ljudima da koriste votku kao piće koje podiže imunitet.

Čitava istorija ruske kulture vezana je za votku, rekao je Sergej Čencov, jedan od osnivača muzeja. Odlučili smo da popravimo istorijsku nepravdu. Postoje muzeji francuskog konjaka, muzeji viskija. Ruska votka poznata je barem toliko, ako ne i više.

Čak su i flaše u ovom muzeju odraz vremena i okolnosti u kojima se pilo, od malih bočica čudnih oblika, prikladnih za skrivanje pod kaputom, do onih većih i raskošnijih. Dolaze u motivima Crvene armije i babuške, a ukupno se u ovoj „palati votke“ čuva više od hiljadu boca.

Profimedia
 

Sa zidova muzeja posmatra vas i poznato lice, Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, otac periodnog sastava hemijskih elemenata. I on se bavio proučavanjem votke, samo se o tome ne govori mnogo.

Vodka se smatra ne samo glavnim izvorom rekreacije, ona je ruski nacionalni lek za sve.

Mada, mnogi Rusi votki pripisuju ne samo lekovite, već gotovo nadrealne moći. Roditelji oblogama od votke deci spuštaju temperaturu. Vodka se propisuje i za prehladu za želudačne probleme. Neki nuklearni naučnici su čak pili votku kako bi se zaštitili od zračenja. Votka se pije kako bi se proslavila kupovina novog automobila i useljenje u novi stan. Većina nacionalnih proslava vrti se oko nje, proslava nije gotova dok se ne popije i poslednja kap.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike