U Jerusalimu pronađen privatni toalet star 2.700 godina

06.10.2021

12:00

0

Posude otkrivene u kupatilu verovatno su držale tamjan ili neki drugi osveživač vazduha, kažu istraživači

U Jerusalimu pronađen privatni toalet star 2.700 godina
wc2 - Copyright Printscreen/YouTube

Arheolozi u Izraelu otkrili su privatno kupatilo koje datira iz sedmog veka pre nove ere, odnosno iz vremena kada je takva udobnost bila čist luksuz.

 - Privatna kupatila su bila veoma retka u antici, a do danas je pronađeno tek nekoliko njih. Samo bogati su sebi mogli priuštiti toalete, otkrivaju naučnici.

Izraelska uprava za antikvitete je rekla da je toalet uklesan u krečnjaku i da je deo četvorougaone kabine koja je bila deo prostrane vile sa pogledom na ono što je sada jerusalimski Stari grad.

Dizajniran je da se na njemu udobno sedi, a ispod je prokopana duboka septička jama.

Printscreen/YouTube
 

Unutar kabine, tim je pronašao 30 do 40 posuda, verovatno korišćenih za aromatična ulja ili tamjan, rane osveživače vazduha za one koji bi koristili objekat.

Stručnjaci su sugerisali da toalet datira iz perioda prvog hrama i veruje se da pripada drevnom kraljevskom imanju.

Arheolozi su takođe pronašli brojne ostatke keramike i kosti životinja ispod toaleta. Očekuju da bi im upravo to moglo ukazati o načinu života i ishrani ljudi iz Prvog hrama, kao i drevnim bolestima.

 - Fascinantno je videti kako je nešto što nam je danas potpuno prirodno, poput toaleta, bilo čist luksuz za vreme vladavine judejskih kraljeva, rekao je za "The Times of Israel" Eli Eskosido, direktor Izraelske uprave za antikvitete.

Ko god da su bili stanovnici ovih prelepih građevina u okolini Armona Hanatziva, uživali su u jedinstvenoj privilegiji - luksuznom privatnom toaletu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike